Foto: childrensdentaldallas.com

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba, koja traje od 17. do 23. maja 2021. godine, iz Doma zdravlja Novi Sad podsećaju na značaj higijene usta i zuba.

Za zdrav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza, pravilna ishrana (poželjno je izbegavati slatkiše, razne grickalica kao i česte obroke posle kojih nema higijene) kontrola kod stomatologa jednom godišnje i u zavisnosti od starosti, fluorizacija različitim preparatima fluora.

Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu u vezi samo sa usnom dupljom. Najčešća oboljenja usta i zuba, kao što su karijes i parodontalne bolesti, posledica su, između ostalog, i loše oralne higijene. Adekvatna higijena usta i zuba čuva zdravlje i drugih organa kao što su srce i krvni sudovi, bubrezi i zglobovi.

Služba stomatološke zdravstvene zaštite koja deluje u skolopu Doma zdravlja Novi Sad, može, i ume, da odgovori na sve zahteve građana, stručnjaci su tu da posavetuju i usmere pacijente kako da adekvatno održavaju higijenu usta i zuba i time smanje mogućnost oboljevanja celokupnog organizma.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments