DZNS: Obeležavanje Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu

       

Služba za zdravstvenu zaštitu radnika Doma zdravlja “Novi Sad“ podseća na veoma značajan datum, 28. april, Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu koji se ove godine obeležava pod sloganom “Bezbednost, zdravlje i budućnost na radu”.

Međunarodna organizacija rada ustanovila je 2003. godine 28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu.

Ovaj dan je ustanovljen sa ciljem da podiže svest o značaju sprovođenja mera bezbednosti i zdravlju na radu kod zaposlenih, poslodavaca i vlasti. Samo zdrav, aktivan i produktivan radnik je sposoban i motivisan za obavljanje svog posla sa osećanjem zadovoljstva.

Bezbednost i zdravlje na radu podrazumevaju očuvanje i unapređenje zdravlja i radne sposobnosti zaposlenih, prevenciju bolesti i povreda na radu, unapređenje radne sredine i stvaranje bezbednih i zdravih radnih mesta.

Bezbednost i zdravlje na radu je pravo zajamčeno Ustavom Republike Srbije, prema kome svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, zaštiti na radu i niko se ovih prava ne može odreći.

Ženama, omladini i invalidima omogućuju se posebna prava bezbednosti i zdravlja na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.

Ulaganje u radnoaktivnu populaciju je ulaganje u zdravu budućnost jednog društva.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments