Dosad u vrtičima zaraženo je 254 dece, koja pohađaju Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” u protekla dva meseca.

Od ukupnog broja obolelih, 94 dece je obolelo od šarlaha, dok su ostala deca imala streptokokne upale krajnika i ždrela. Obolela deca pohađaju više objekata (vrtića) i stara su od dve do šest godina. Epidemija je otkrivena retrogradno a prijavljena po prispeću prijava zaraznih bolesti u Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Vodeći simptomi bolesti su: hiperemija guše, povišena temperatura a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa. Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno. Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni.

Pojavi epidemije doprineo je kolektivni smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) i korišćenje zajedničkog toaleta.

Protivpandemijske mere

Sva obolela deca su stavljena pod zdravstveni nadzor od strane službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Novi Sad”. Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ dostavljen je predlog protivepidemijskih mera.

Održan je sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu predškolske ustanove kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Novi Sad.

U cilju zdravstveno vaspitnog rada dostavljen je informativni materijal za roditelje (flajeri, posteri). Obzirom na kolektivni smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti.

Rad vrtića tokom praznika

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, objavljen je raspored rada vrtića, u periodu od 25. 12. 2017- do 9.1.2018. Raspored možete pronaći OVDE.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marina
13/12/2017 21:08

Da,taj sarlah je sada poceo da se siri i tako ce biti do raspusta