Šef diplomatije EU, Žosep Borel, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, su u telefonskim kontaktima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv Kosova, Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitna spuštanje tenzija na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz EU izvora.

 

Vučić je u utorak izjavio, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je dobio predlog o zemalja Kvinte i EU za razrešenje napetosti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nastalih zbog ukidanja registarskih oznaka iz Srbije, a koji je odbio.

Prema rečima Vučića, Srbiji je tada ponuđen kompromis, kako je rekao, malo više na strani Srbije, ali da prihvati odluku Prištine. “E, neću i tako će ostati”, rekao je predsednik Srbije i ponovio da nije reč o kompromisu i da nema više ucenjivanja Srbije.

Međutim, kako prenose agencije, danas je Vučiću upućen nov predlog.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmerini na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments