“Euro-in film” promotivni festival evropske filmske kulture i umetnosti i profesionalnog nezavisnog filma održaće se od 4 . do 28. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival promoviše aktuelnosti u evropskom i nezavisnom profesionalnom filmu, reafirmiše uspešne filmove i manifestacije iz međunarodne kulturne razmene i saradnje, promoviše, konstatuje ili otkriva tendencije različitih vrsta evropskog i nezavisnog filmskog stvaralaštva u sferi pokretnih zvučnih slika i obeležava važne jubileje filma, organizuje diskusije sa kompetentnim učesnicima o viđenim filmovima i njihovim akterima i afirmiše dela novosadskih filmskih radnika koja prevazilaze lokalne granice.

“Euro-in film” je festival otvorene forme i sadržaja sa srdačnim pozivom svim dobronamernicima evropskog i nezavisnog filma na konstruktivnu saradnju. Budući istinski praznik filma, on ne teži konkurenciji ili konfrontaciji sa ostalim festivalima i filmskim promoterima u Srbiji, Evropi i filmskom svetu uopšte, jer u njima vidi saradnike, a ne konkurente. Svoj dignitet Festival doseže sadržajem, kulturološkim domašajima i pozitivnom influencijom, trudeći se da uvek bude smislen, kreativan, gostoljubiv i nadasve životan.

Filmski program Кulturnog centra Novog Sada selektuje, uređuje, organizuje i realizuje Festival u saradnji sa autohtonom saradničkom mrežom i brojnim prijateljima filma. Zbog značaja i inventivnosti, Festival finansijski i moralno podržavaju odgovarajući resori Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije, kao i međunarodne filmske asocijacije, organizacije i partneri.

Program u utorak, 4. decembra od 20 časova

Svečano otvaranje u Кulturnom centru Novog Sada obeležiće novi filmovi tri izuzetna, svetski priznata stvaraoca, čije je delo neraskidivo vezano za Novi Sad:

  • Želimir Žilnik, koji je, uz brojne prethodne nagrade i priznanja, na Festivalu autorskog filma u Beogradu dobio Nagradu za životno delo, sa filmom NAJLEPŠA ZEMLJA NA SVETU (Produkcija: RTV)
  • Milan Belegišanin, reditelj i književnik, čiji su dokumentarni filmovi stekli slavu i priznanja na svim značajnim svetskim festivalima, sa svojim filmom JOVAN HRANILOVIĆ – ČOVEК SPAJANJA (Produkcija: RTV)
  • Nena Tot Redžić (Кanada / Srbija), renomirana direktorka fotografije mnogih domaćih i inostranih filmova, dugogodišnji Šef katedre za filmsku fotografiju  na FDU u Beogradu i zaslužna umetnica Кanade, sa svojim eksperimentalnim filmom: “Ernest Hemingvej – PROSVETLJAVANJE: Život i misli u beskonačnosti vremena“ (produkcija “Nena Film“ Кanada)

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments