EUROMELANOMA DAN: Besplatni pregledi kože 13. maja

       

Odeljenje dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine, kao i više godina unazad, prati kampanju “Euromelanoma dan“ koja se održava 13. maja, a deo je evropske akcije za rano otkrivanje malignih tumora kože.

Pored pregleda koji dermatolozi rade, kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma.

PROČITAJTE: Besplatni pregledi kože 13. maja u 49 zdravstvenih ustanova

Stopa oboljevanja od melanoma je u stalnom porastu,pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama, a pored toga rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma. Problem u našoj zemlji je što se, još uvek, veliki procenat (oko 80%) melanoma dijagnostikuje u kasnijoj fazi, kada je tumor debljine iznad 1mm i rizik od širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe značajno veći.

Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) sa dermoskopijom  obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments