EVROPSKA NOĆ MUZEJA: Bogat i raznovrstan program u Galeriji Matice srpske

       

U okviru Evropske noći muzeja i Međunarodnog dana muzejskog stvaralaštva u Galeriji Matice srpske pripremljen je bogat i raznovrstan program za posetioce, od 10. do 24 časa.

Od 10 do 24 časa u okviru programa Slika u gostima posetioci će imati jedinstvenu priliku da vidite remek-delo Đure Jakšića i srpske umetnosti XIX veka – Devojku u plavom.

U 17 časova biće održano predavanje “Devojka u plavom” Narodnom muzeju u Beogradu, Lidija Ham Milovanović, više kustoskinje Narodnog muzeja u Beogradu. Zainteresovani posetioci će moći da se neposrednije i bliže upoznaju sa gostujućom slikom, da saznaju nešto više o njoj, mestu koje ona zauzima u opusu Đure Jakšića i kolekciji Narodnog muzeja.

Od 17 do 19 časova biće održana inkluzivna radionica Per.Art organizacije Više od pristupačnosti

U 19 časova očekuje vas nesvakidašnji obilazak Galerije Matice srpske pod nazivom Moda inspirisana umetnošću. Novosadska dizajnerka Zaga Kal Mar i kustoskinja Galerije Mirjana Brmbota povešće posetioce u nesvakidašnji obilazak Galerije i upoznati ih istovremeno sa umetničkim delima i modnim kreacijama koje su nastale kao savremeni odgovor na poznata dela Uroša Predića, Đure Jakšića, Save Šumanovića i drugih. Kako se kulturno nasleđe i vizuelna umetnost prepliću sa našim svakodnevnim životom kroz modu i modne detalje i na koje način “nosimo” kulturu u sebi i na sebi, biće tema za interesantnu priču Moda inspirisana umetnošću. 

U 13 i u 21 časova biće održana kustoska vođenja kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.

Programi za decu:
  • Od 11 do 12 i 30 časova biće održana kreativna radionica za decu Mila, Mila i u snove mi se skrila
  • Od 17 do 18 i 30 časova biće održana kreativna radionica za decu Zamisli i nacrtaj, iseci i kreiraj!

Autor: nsuziva.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments