Novak Radonić - Devojka sa kanarincem (1858), foto: Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske u saradnji sa Školom za dizajn „Bogdan Šuput”  u sredu obeležava 21. mart kao Evropski dan umetničkog stvaralaštva 2018. (European Day of Artistic Creativity 2018).

Ova manifestacija priređuje se od 2013. godine u brojnim evropskim gradovima s idejom da se promoviše kreativnost i stvaralački rad kao jedan od osnovnih elemenata individualnog razvoja i kreiranja evropskog identiteta kroz različite sadržaje u muzejima, galerijama, javnim i privatnim institucijama kulture i umetničkim školama.

U Galeriji Matice srpske, učenici iz Škole za dizajn „Bogdan Šuput” iz Novog Sada će od 10 do 20 sati kopirati umetnička dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske koja su ih najviše inspirisala.

Kroz kopiranje, kao vežbu koja se negovala na umetničkim Akademijama u čitavoj Evropi tokom prethodnih vekova, budući umetnici uče o likovnim elementima, motivima i veštinama svojih prethodnika.

’’S druge strane, kroz ovu akciju pozivamo sve zainteresovane posetioce Galerije da se priključe inicijativi i da kroz svoju skicu dela koje im se najviše dopada prenesu svoj doživljaj umetnosti. Na ovaj način, želimo da podstaknemo kako decu i mlade tako i odraslu publiku da promišljaju i uživaju u umetnosti koja se čuva u Galeriji Matice srpske i da posvete jedan svoj dan umetničkom stvaralaštvu’’, kažu organizatori.

Takođe, ovom prilikom će u Galeriji će biti izloženi i digitalni radovi učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput” koji su nastali kao rezultat sagledavanja određenih vizuelnih problema u okviru časova novijih predmeta Višemedijska umetnost i Računarska grafika i multimedija.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments