U Rokovom potoku, mestu poznatom po negativnim vestima nići će centralni prečistač novosadske kanalizacije od 100 miliona evra – najveća investicija u novosadskoj istoriji. Veća čak i od  Rafinerije nafte. Dok se kupuju parcele za ogromno postrojenje, koje treba da primi otpadne vode iz preko 160 hiljada novosadskih stanova i više desetina industrijskih postrojenja, biće izgrađeno još 90 kilometara nove kanalizacione mreže – u Čeneju, Kisaču, Begeču, Starim Ledincima i Ledincima – jedinih pet mesnih zajednica koje i dalje imaju septičke jame.

U EVROPSKOM DRUŠTVU

Ulazak Novog Sada u društvo evropskih gradova najavili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministarka za zaštitu životne sredine Irina Vujović, prilikom obilaska crpne stanice kod Kvantaške pijace, pre nekoliko dana.

Vučević je tada rekao da će se prečistač nalaziti kod Rokovog potoka, a da grad već ove godine kreće u otkup parcela za gradnju.

– Sjajne vesti su da je Novi Sad ušao u međudržavni sporazum sa inostranim partnerima i finansijerima, a sastavni deo su izgradnja Centralnog prečistača otpadnih voda, ali i izgradnja 90 kilometara kanalizacione i vodovodne mreže. Na državnom nivou za Novi Sad je ovim sporazumom predviđeno 140 miliona evra. Sve pohvale i svaka čast JKP “Vodovod i kanalizacija” jer su imali pripremljene projekte i to vrlo konkurentne, možda i najbolje urađene u celoj zemlji ─ istakao je gradonačelnik.

JOŠ PET ODSTO

U JKP “Vodovod i kanalizacija” navode da je 95 odsto Novog Sada pokriveno kanalizacijom i da u gradu ima više od 1.200 kilometara kanalizacione mreže, što sa 90 kilometara, koji će tek da se grade, predstavlja mrežu dugu 1.290 kilometara. Cevi novosadske kanalizacije jednake su udaljenosti od Beograda do Rima.

U Novom Sadu ima više od 1.200 kilometara kanalizacione mreže, a  95 odsto grada je pokriveno kanalizacijom

 Trenutno se završava kanalizacija u delu Vidovdanskog naselja. Kako je NS uživo već pisao, pre 20 dana počela je gradnja kanalizacije i u Čeneju.

– Najveći deo gradskog kanalizacionog sistema je mešovitog tipa, što znači da prima i atmosfersku i fekalnu vodu, a postoje delovi mreža koji su separatni i posebno prikupljaju atmosferske ili fekalne vode. Budući da je geografska konfiguracija Grada Novog Sada takva da je Bačka strana u potpunosti ravna postoji oko 100 crpnih stanica kanalizacije koje su na tom sistemu. Kolektorom se smatraju cevi velikih profila i to nisu objekti. Kolektorski i magistralni kanalizacioni pravci se prostiru duž cele teritorije Novog Sada i ima ih više od 30 kilometara – kažu u “Vodovodu”.

CENTRALNO PITANJE

Građani nisu glavni zagađivači. Otpadna voda iz industrijskih postrojenja predstavlja veći problem za životnu sredinu i Dunav kanalizacije iz javnih ustanova i domaćinstava. Većina industrijskih postrojenja nema odgovarajuće sisteme za filtraciju opadnih voda.

160 hiljada stanova ima u Novom Sadu
100 crpnih stanica i 30 kolektora ima u gradu
100 miliona evra koštaće centralni prečistač

 

 

 

 

 

 

– U gradnju glavne kanalizacione crpne stanice kod Kvantaša uloženo je oko 100 miliona dinara, ali  će tek gradnjom Centralnog prečistača problem s kanalizacijom u Novom Sadu zaista biti rešen. Posle 60 godina, krenulo se sa mrtve tačke i svi se nadamo da će Novi Sad za pet do šest godina dobiti kapitalno postrojenj, čija se vrednost procenjuje na 100 miliona evra. U istoriji Novog Sada, uključujući i izgradnju Rafinerije, grad nije imao investiciju slične vrednosti – kažu u “Vodovodu” za NS uživo.

Centralni prečistač otpadnih voda je centralno novosadsko pitanje za budućnost. Za sada su urađena četiri mala prečistača – Kovilj, Rumenka, Stepanovićevo, Begeč, a biće završen Čenej. A već godinu dana radi nova glavna crpna stanica kod Kvantaške pijace u koju se prempumava kompletna atmosferska i otpadna voda iz severnog i južnog gradskog sliva. U rezervi se nalazi crpna stanica 2, koja se koristi samo u slučaju obilnijih padavina iznad pet kubika u sekundi, što je svega 20 puta godišnje.

– U gradnju glavne kanalizacione crpne stanice kod Kvantaša uloženo je oko 100 miliona dinara, ali  će tek gradnjom Centralnog prečistača problem s kanalizacijom u Novom Sadu zaista biti rešen. Posle 60 godina, krenulo se sa mrtve tačke i svi se nadamo da će Novi Sad za pet do šest godina dobiti kapitalno postrojenj, čija se vrednost procenjuje na 100 miliona evra. U istoriji Novog Sada, uključujući i izgradnju Rafinerije, grad nije imao investiciju slične vrednosti – kažu u “Vodovodu” za NS uživo.

Bogdan Popović

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
dean
24/02/2021 17:40

da li ce se sa ovim resiti pitanje stanova koji su u suternu, da se ne boje svakog naleta kise da ne dolazi do polaba stanova i strahova od istog? veternik je u pitanju ,a verujem i ceo grad koji ima suterenske stanove……HVALA

Speed
25/02/2021 06:20
Reply to  dean

Kada iz sugrađani iz Veternika i komšije iz Futoga raskače svoje oluke i otkopaju jendeke na ulici !

Dragan
25/02/2021 00:45

Poruka rukovodstvu Novog Sada, lobirajte za prečistač u Beočinu, to je direktna korist za gradjane Novog Sada. Novosadski prečistač za sve nizvodno. Razmialite

Сремац
04/03/2021 10:03
Reply to  Dragan

Јесте низводно Нови Сад, али и беочинци треба да се потруде да што мање загађују Дунав

Speed
25/02/2021 06:18

OVO JE NETAČNO “A već godinu dana radi nova glavna crpna stanica kod Kvantaške pijace u koju se prempumava kompletna atmosferska i otpadna voda iz severnog i južnog gradskog sliva”. U tu crpnu stanicu tek treba da se poveže kolektor južnog sliva, kolektor koji će ići duž keja? Sve je to super, a da li znate koliko ima ljudi koji održavaju taj sistem i kakvog kadra? JKP ViK nekada perjanica Grada Novog Sada se raspao, projekata ima i biće ali ko će to izneti i posle održavati….neka nam je Bog u pomoći!

Сремац
04/03/2021 10:06
Reply to  Speed

Систем ће идржавати разни менаџери, јер више нема образовних профила, мајстора, а инжињери одлазе на запад чим дипломирају… Не брини врашо има страначких “свезналица”

Борис
01/03/2021 23:12

Смрад на светском нивоу код кванташа. Ко год да је дошсо на идеју изградње нс локацији треба му урадити огроман мурал на солитеру преко пута. Зид је спреман.

Сремац
04/03/2021 10:07
Reply to  Борис

Иди бре на село, тамо све мирише.