Foto: Relja Ivanić

Svečano otvaranje izložbe “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske biće održano danas, 11. jula u 20 časova u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije pri ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije pri Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

Povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjene u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Luke Kulića, Miroslave Žarkov i Stanislave Jovanović, kao i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom u 11 i 17 časova i predavanja petkom u 19 časova:

  • 13. jul: Stručno tumačenje izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske (dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik)
  • 27. jul: Predavanje Nasleđe: Mit i sveto (mr Danilo Vuksanović, viši konzervator)
  • 3. jul: Predavanje Raznolikost: Jednakost u različitosti (Stanislava Jovanović, kustos)
  • 10. avgust: Predavanje Progres: Obrazovanje i tehnologija (Miroslava Žarkov, kustos)
  • 17. avgust: Predavanje O slobodi (Luka Kulić, konzervator)
  • 31. avgust: Stručno tumačenje izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske (Nikola Ivanović, kustos-pripravni)

Izložba je otvorena do 16. septembra 2018. godine.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je ovaj projekat uvrstilo u okvir nacionalnog programa sa sloganom “Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću” kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments