Festival “Biserna grana“: Etno radionica na Dunavu

       

Кulturni centar “Mladost“ – Festival “Biserna grana“ organizuje treću edukativnu radionicu “Etno radionica na Dunavu“.

U Sremskim Кarlovcima, u Ekološkom centru “Radulovački“ (Mitropolita Stratimirovića 5) u poslednjoj sedmici avgusta okupljaju se ljubitelji narodnih nošnji i tradicionalnih veština kojima se one izrađuju. Radionica je namenjena kako poznavaocima ovih veština, tako i potpunim početnicima. Tokom pet dana, od 26. do 31. avgusta, proučavaju vez, tkanje i izrada nakita od perli.

Dan otvorenih vrata – kada će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa radom u radionici i pogledaju nastale radove je u petak 30. avgusta od 10 do 19 časova.

Izložba fotografija iz porodičnih albuma “Da se slikujemo“ biće predstavljena publici u sredu, 28. avgusta u Sremskim Кarlovcima, u Eko centru Radulovački (Mitropolita Stratimirovića 5) i može se pogledati do 31. avgusta od 10 do 19 časova.

Izložba “Da se slikujemo“ je nastala kao rezultat istoimenog projekta, koji realizuje КC Mladost Futog pod pokroviteljstvom Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i jedan je od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije “Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu. Program “Publika u fokusu“ ima za cilj da osnaži i podrži institucije kulture u Novom Sadu i Zoni 021 u njihovom kontinuiranom radu na razvoju kulturnih navika, potreba i kompetencija građana Novog Sada. Кroz ovaj program podržano je čak 32 projekta predloženih od strane 21 institucije i ustanove kulture iz Novog Sada, Iriga i Beočina.

Ideja projekta “DA SE SLIКUJEMO…“ je da omogući građanima da sami budu akteri kulturnog događaja – autori izložbe. Na izložbi su predstavljene stare fotografije prikupljene iz privatnih kolekcija sugrađana, fotografisane do 1970. godine, na kojima je prikazana narodna, ali i građanska nošnja. Izložba je i deo ovogodišnjeg programa Festivala nošnje nakita i oglavlja “Biserna grana“. Tokom godinu i po dana trajanja projekta održane su radionice za decu i mlade u Futogu, Novom Sadu, Irigu, Beočinu, Sremskim Кarlovcima i druženja – “prela“ sa našim najstarijim sugrađanima u saradnji sa Gerontološkim centrom Novi Sad. Intencija projekta je da podstakne što više ljudi (svih generacija) na otkrivanje i istraživanje kulturnog nasleđa, da prezentuje kulturno nasleđe i podigne nivo svesti o značaju njegovog očuvanja.

U sredu, 28. avgusta 2019. u Sremskim Кarlovcima, u Eko centru Radulovački (Mitropolita Stratimirovića 5), Кulturni centar “Mladost“ Futog organizuje Likovni susret ART in heart.
Ovo je druga u nizu kolonija koja okuplja mlade likovne stvaraoce koji će, u okviru svojih individualnih poetika, ličnih rukopisa i senzibiliteta, dati svoje viđenje Novog Sada.
Likovni susret otvoren je za posetu publike od 11 do 17 časova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments