Foto: Color Media Communications

Prvi festival riblje čorbe i tamburaške muzike “Čarde i bande” biće održan 6. i 7. oktobra, na Sunčanom keju, preko puta Doma vojske.

Na festivalu će učestvovati dunavske čarde iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a posetioci će imati priliku da probaju riblje čorbe sa obala Dunava iz celog regiona.

Jelo koje je, u davna vremena, bilo obrok za preživljavanje alasa – profesionalnih ribara na obalama reka, a koje se gotovilo od ulovljene ribe i na licu mesta zahvaćene vode, uz dodavanje začina, osobito ljute paprike, postalo je tokom minulih decenija gastronomski brend, zbog kojeg se dolazi na obale Dunava, u čarde. Svih tih godina u brojnim sredinama negovano je i nadmetanje u tome – ko je veći majstor varjače i kotlića. Organizovane su manifestacije ‘zlatnih kotlića’ uz učešće i po nekoliko stotina takmičara, a Novi Sad je decenijama bio centar ovih zbivanja.

Program festivala počeće povorkom tamburaških bandi sa Trga slobode do Sunčanog keja, a nakon svečanog otvaranja, Novosađani i turisti imaće priliku da uživaju u ukusima dunavskog brenda i zvucima tambure.

Festival Čarde i bande organizuju kompanija Color Media Communications i Udruženje Reka uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pera
05/10/2018 11:24

Budite ljubazni i objasnite organizatorima da u Novom Sadu postoji Sunčani kej ali se ne nalazi preko puta Doma Vojske; i taj deo keja ima svoje ime: Beogradski kej.