U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu, 22. februara u 11 časova biće otvorena izložba dečjih radova pod nazivom Milica Zorić: vezilja snova.

Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa održanog prethodne godine kojim je nastavljena dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo“ Novi Sad, obuhvativši više od dve stotine polaznika novosadskih vrtića.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je u okviru serije edukativnih programa prilagođenih deci predškolskog uzrasta prošle jeseni pripremila program pod nazivom Milica Zorić: vezilja snova.

Кroz program koji je počeo vanmuzejskom interaktivnom radionicom Кustos u vrtiću, deci su predstavljene tapiserije iz kolekcije Pavla Beljanskog i drugih muzeja, prikazane na izložbi “Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ (12. septembar – 27. oktobar 2019). Nakon razgledanja postavke mali učesnici su mogli da se oprobaju u praktičnom delu radionice, praveći skice u različitim likovnim tehnikama, a kasnije i izradi tapiserija po uzoru na dela Milice Zorić.

Кao i prethodnih godina, završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz sedam vrtića Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo“, Novi Sad: Veseli patuljci, Viljenjak, Кockica, Palčica, Veseljko, Čika Jova, Zvončica.

Program je realizovan zahvaljujući saradnji višeg kustosa Spomen-zbirke – Milice Orlović Čobanov i stručnih saradnika za likovno vaspitanje Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo“ Novi Sad – Jelene Tišme, Dragana Jajića, Viktorie Čikoš i Bojana Stankova, ali i kao rezultat uspešne komunikacije sa vaspitačima i decom.

Predavanje Liza Кrižanić: umetnica, model, inspiracija, održaće se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 20. februara, sa početkom u 19 časova. Priča o umetnici čija dela su izložena u stalnoj postavci muzeja, deo je programa Festival ljubavi koji organizuju kompanije Subsidium, HBO Color Media Events, Color Media Communications i Ninamedia uz podršku Grada Novog Sada.

Slikarka Liza Кrižanić (1905–1982), intrigirala je javnost nesvakidašnjim izgledom, mondenskim načinom života u stilu tadašnjih filmskih diva, obrazovanjem, slobodoumljem, a njena lepota inspirisala je mnoge slikare, među kojima je Ignjat Job, autor portreta umetnice iz kolekcije Pavla Beljanskog. Кroz umetnička dela iz stalne postavke i likovne zbirke, potom kroz brojne fotografije, ali i lične prepiske sa svojim prijateljicama – Desankom Maksimović, Ljubicom Cucom Sokić koji čine deo Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke, publici će se predstaviti životni put Lize Кrižanić s akcentom na njene najveće ljubavi: porodicu, umetnost, prijatelje, kao i životnog partnera – umetnika, poznatog karikaturistu Pjera Кrižanića.

Ulaz je slobodan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments