Foto: CNN
Ovogodišnji festival mentalnog zdravlja otvara tribina „Gradimo siguran prostor za mentalno i seksualno zdravlje” a pažnja se posvećuje seksualnom zlostavljanju i posledicama koje takvo nasilje ostavlja na pojedinca.  

Tribina će se održati 10. oktobra u 17.00 časova u Omladinskom centru OPENS, na Bulevaru Despota Stefana 5.

Tamara Srijemac, članica grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama i koautorka emisije Žena u kutiji koja, se isključivo bavi problemima i položajem žena u našem društvu, učestvovaće na tribini kao novinarka.

– Mediji su danas ključan faktor u oblikovanju stavova javnosti o fenomenu seksualnog nasilja. Pod medijima mislim i na tradicionalne, ali i na nove medije, društvene mreže. Upravo zahvaljujući medijima i izveštavanju o seksualnom nasilju nad ženama javnost zna o kakvom se problemu radi, koje su posledice. Žene se upoznaju sa svojim pravima, procedurom prijave, radom institucija, SOS telefonima. Informišu o fenomenu rodno zasnovanog i seksualnog nasilja koji su i dalje nedovoljno poznati. Zahvaljujući medijima, žrtve znaju kome mogu da se obrate za pomoć i stiču utisak da nisu usamljene u svojim problemima. Izveštavanje o okončanim slučajevima nasilja i sudskim presudama, primera radi, može da ima i preventivni značaj i ohrabri žrtve da prijave nasilje – rekla je za NS Uživo Srijemac.

Ona ističe da postoji i ona druga strana medalje, a to je da mediji često o ovoj temi izveštavaju neetički. Tada se pričinjava ogromna šteta, vrlo često nepopravljiva.

– Mediji, naročito portali, najčešće jure senzaciju, bave se nepotrebnim detaljima, otkrivaju identitet žrtve, okrivljuju ženu za nasilje koje joj se desilo, ne poštuju pretpostavku nevinosti, grade stereotipnu sliku žene i jačaju predrasude koje kao društvo imamo i o ženama i o žrtvama, kao i kompleksnom fenomenu seksualnog nasilja – navela je naša sagovornica.

Foto: Festival Mentalnog Zdravlja

– Nedopustivo je da se novinari i novinarke pitaju zašto nije prijavila nasilje odmah, šta je čekala do sada, da li ga je izazvala i slično. Kako mi da ohrabrimo žene da prijave seksualno nasilje, ako one svakodnevno vide u novinskim tekstovima kakav linč prolazi žena koja je progovorila o svojoj traumi? Odgovornost medija je ogromna i zato je važno da se ovim temama bave isključivo medijski radnici i radnice koji su senzibilisane za ovakve teme – kazala je Srijemac.

Mediji su samo jedna karika u lancu koji doprinose rešavanju problema i zato je važno da se na tribinama glasno govori. Jedan od njih je i obrazovanje.

– Moje mišljenje jeste da nam je u školama neophodno seksualno obrazovanje, da je neophodno još od vrtića decu edukovati, naravno primereno i prilagođeno uzrastu, šta je telesni integritet, rodne uloge, diskriminacija. Dakle, da ne učimo devojčice od ranog uzrasta da moraju da budu pokorne, poslušne, da ćute i da trpe, nego da ih učimo o svojim pravima. Naravno, i dečake kao i devojčice. Samo na taj način ćemo dobiti generacije koje će biti spremnije da kažu „Ne”, koje će lakše prepoznati seksualno uznemiravanje, rodno zasnovano nasilje i koje će lakše odlučiti da prijave takvo ponašanje – naglasila je ova novinarka.

Učesnice Tribine su i Tanja Ignjatović ,psihološkinja, Nataša Nikolić, sudinica, Ljiljana Mladenović Segedi, ginekološkinja.

Festival se održava povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja u organizaciji odbora Festivala mentalnog zdravlja i Institut za javno zdravlje Vojvodine. Festival je podržala Gradska uprava za zdrastvo.

Šesti Festival mentalnog zdravlja će se održati od 10. do 20. oktobra i uključiće aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, kao i onlajn. Više o programu na linku.

Zorica Topić

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
10/10/2021 05:10

Dragi Žene nisu jedine žrtve seksualnog uznemiravanja. Praviti ekskluziju toliko otvoreno da su žene jedine žrtve seksualnog zlostavljanja je u najmanju ruku brzobrazno, pa i glupo. Možda bi bilo daleko pametnije da se tribina posveti sledećoj temi: SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE LJUDI. Ukoliko ne želite žene tu da svrstate to je možda i u redu jer svakako se odavno selektivno posvećuje pažnja ovoj problematici – ali govorite o problemu koji je daleko dublji od zlostavljanja samo jednog pola. Jedan novinar svakako da može da iskaže svoje mišljenje na tu temu, ali moje skromno mišljenje je da ne bi trebalo osoba koja je… Učitaj još »