Foto: pixabay.com

“Pokretnica” – festival savremenog plesa i performansa ponovo će se održati u Novom Sadu od 30. avgusta do 4. septembra.

Ovaj plesni događaj čini nekoliko različitih izvedbenih formata: performansi, radionice, kao i razgovori između izvođača, autora i gledalaca što je najznačajnija karakteritstika celokupne manifestacije.

Festival je nastao kao rezultat i predstavlja nastavak trogodišnjeg rada u okviru edukativno-istraživačkog projekta “Pokretnica” koji se zasnivao na principima samoorganizacije i samoobrazovanja. Kako tvrde članice kolektiva “Pokretnica” koje su autorke ovog festivala, želja im je da ponude publici vreme i mesto na kojem se može plesati i razgovarati o plesu, oslanjajući se na njihov dosadašnji rad i iskustva.

Ove godine na festivalu će puno pažnje biti posvećeno improvizaciji. Zainteresovani će moći da učestvuju u radionici improvizacije sa Jurijem Konjarom, prikazaćemo rezultate dosadašnjeg rada na projektu “Raspleši se” Jelene Alempijević i Jovane Rakić, koji se razvijao kroz metod improvizacije, kao i izvođenje kompozicije “Dualno obrazovanje” Filipa Đurovića, koja takođe koristi slobodnu improvizaciju, u verziji za plesače i muzičare.

Biće organizovane i dve jednodnevne radionice pod vođstvom Jelene Alempijević i Nurie Höyng, koje će kroz improvizacijske vežbe omogućiti uvid u njihove stvaralačke procese.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovaće se u saradnji sa organizacijama SKCNS Fabrika i plesnim udruženjem Groove.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments