Festival “Slobodna Zona” od 7. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

       

Petnaesti jubilarni filmski festival “Slobodna zona” biće održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival će 7. novembra svečano otvoriti film Areta Frenklin – Amazing Grace u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Kultura sećanja i neophodnost pamćenja kao preduslov da se prošlost sačuva i kao opomena i kao uzor, jedna je od važnih tema ovogodišnjeg festivala. U vreme narastajućeg revizionizma, lažnih vesti i falsifikovanja istorije, “Slobodna Zona” se okreće autorkama i autorima koji su svoj rad i svoje filmove posvetili borbi za istinu i protiv zaborava.

U okviru međunarodne selekcije publika će moći da pogleda i najnoviji film čileanskog reditelja Patrisia Guzmana. Posle filmova “Nostalgija za svetlošću” i “Sedefno dugme, Guzman se u filmu “Kordiljeri snova” okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina. Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti. Publika “Slobodne Zone” će Guzmanov prethodni film “Sedefno dugme” moći da pogleda u okviru ovogodišnjeg specijalnog programa “Najbolje od Slobodne Zone” u dvorani Jugoslovenske Kinoteke.

Borba za ženska prava, emancipaciju i ravnopravan odnos među polovima i dalje je centralna tema programskog segmenta “Ženska linija”, a tu je i program za mlade 14+ u okviru koga će biti organizovane srednjoškolske projekcije.

Pored već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina “Slobodne Zone” i 30 godina od pada Berlinskog zida. U dvorani Jugoslovenske kinoteke publiku očekuju filmovi kao što su “Nebo nad Berlinom”, “Život drugih” i “Barbara”, kao najpopularniji filmovi sa prethodnih izdanja festival pod nazivom “Najbolje od Slobodne Zone – 20.000 dana na zemlji”, “Dugme od sedefa”, “So zemlje” i “Hana Arent”.

Vredan pomena je i specijalni programski segment “U fokusu”. U okviru njega biće prikazani neki od najznačajnijih filmova kanadskog reditelja Denisa Kotea uključujući i njegov najnoviji film “Antologija gradova koji nestaju”. Denis Kote će biti gost festivala i održaće master klas predavanje u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments