Film “Let iznad kukavičjeg gnezda” večeras na Štrand Summer Festu

       

Na ovogodišnjem trećem Štrand Summer Festu svakog četvrtka u 21 časa održava se filmsko veče. Ovaj četvrtak, 15. avgust je rezervisan za priču kultnog filma “Let iznad kukavičjeg gnezda” i ulogu briljantnog Džeka Nikolsona.

U pitanju je film Miloša Formana iz 1975, a adaptacija je istoimenog romana Kena Keseyja. To je prvi film koji je osvojio svih pet glavnih Oskara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, reditelj, scenario), i to još od 1934. i filma “Dogodilo se jedne noći”.

Radnja filma:

MekMarfi je zatvoren zbog niza sitnih kriminalnih dela od kojih se ističe “silovanje“ maloletnice. U toj mentalnoj ustanovi red zavodi izvesna bolničarka Račed (Louise Fletcher), koja grupnim terapijama i velikim dozama lekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzima pacijentima individualnost i svaku zelju da išta promene.

Ovo je, zapravo, film o slobodnom duhu čoveka koji je “zarobljen” u rigidnom sistemu i shvatanju, svojevrsna psihološka studija o ljudskom ponašanju i ljudskoj prirodi u datim situacijama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments