Filmovi “Vizija”, “Linija života” i “Uteja:22 jul” biće na repertoaru bioskopa Kulturnog centra Novog Sada od 10. do 24. maja.

Film “Vizija”

U potrazi za retkom lekovitom biljkom u Japanu, lepa francuskinja – svetski putnik i hroničar, – sreće šumara koji joj pomaže u istraživanju, ali i u tome da otkrije skrivene tragove svoje prošlosti.
… Suptilno, svetlo kadriranje pejzaža je zarazno hipnotišuće za gledaoca baš kao i za Žini. I bez čvrstog narativa, nemoguće je ne zuriti netremice u vazdušno milovanju kamere koja prati jesenje promene, dopunjavano gusto slojevitim zviždanjem i šuštanjem muzike iz filma i pažljivog dizajna zvuka (“Variety“)
Naomi Кavase je renomirana japanska rediteljka i scenaristkinja. Njana najpoznatija ostvarenja su “Žalosna šuma“ (Gran pri Filmskog festivala u Кanu), “Umiri vodu“ i “Moe no suzaku“ (nagrada “Zlatna kamera“ za najboljeg novog reditelja na Filmskom festivalu u Кanu).

Režija: Naomi Кawase Scenario: Naomi Кawase Uloge: Juliette Binoche, Masatoshi Nagase, Masatoshi Nagase, Takanori Iwata, Mari Natsuki

Festivali: 2018 Toronto International Film Festival, Ghent International Film Festival, San Sebastián International Film Festival

Film “Linija života”

Film o velikom slikaru i profesoru Milošu Bajiću u režiji njegovog sina Darka Bajića, renomiranog reditelja mnogih domaćih anotologijskih filmova.
Ali, ovo je i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt. Jedna novosadska ulica s ponosom nosi njegovo ime.
Film otvaranja BELDOКS 2019.

Dokumentarni, Režiser:Darko Bajić

Film “Uteja:22 jul”

22. jula 2011. godine desio se strašan teroristički napad na kamp na ostrvu blizu Osla.Priča prati osamnaestgodišnju Кaju i njene prijatelje koji su se tog kobnog dana našli u kampu, na ostrvu Uteja u žarištu ovog terorističkog napada. Na ostrvu Utoja u trenutku napada je bilo prko 600 tinejdžera, koji su spas od pomahnitalog ubice tražili po stenama, iza drveća i u zgradama.

Film je zasnovan na istinitoj priči.

Režija: Erik Poppe Uloge: Andrea Berntzen, Elli Rhiannon Müller Osborne, Aleksander Holmen, Brede Fristad

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments