Obeležavajući jubilej, 120 godina od rođenja Milana Konjovića (Sombor 28. januar 1898 – Sombor 20. oktobar 1993), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Akademija umetnosti u Novom Sadu snimile su kratki dokumentarni film “Sunce, žito”, u režiji mlade autorke Milane Nikić.

Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 2. avgusta u 21 sat u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, u okviru Manifestacije Leto na Trgu galerija.

Nakon projekcije filma biće održan razgovor o Milanu Konjoviću u kojem učestvuju: Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, novinar Snežana Subić (autor monografskog filma o Milanu Konjoviću), istoričari umetnosti Miloš Arsić i Čedomir Janičić, kao i studenti koji su učestvovali u realizaciji filma, Vladimir Aj i Rade Tepavčević.

Ideja je bila da se podsećanjem na jedan neobičan događaj iz 1962 godine, nastao u okviru projekta Sterijinog pozorja pod nazivom “Boje i reči”, ukaže na značaj Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada. Milan Konjović je tada izveo svojevrsni hepening na krovu Osnovne škole “Đorđe Natošević“ u Novom Sadu: pred gostima Pozorja, kritičarima, novinarima i drugom okupljenom publikom postavio je štafelaj i u jednom dahu, za manje od sata, naslikao delo “Sunce, žito“, danas u svojini Galerije “Milan Konjović“ u Somboru. Takođe, kroz savremenu interpretaciju mladih autora, film “Sunce žito” pokazuje da je Konjovićevo stvaralaštvo podsticajno za nove umetničke kreacije.

Film je realizovan u saradnji sa OŠ “Đorđe Natošević“, Sterijinim pozorjem, Srpskim narodnim pozorištem, RTV Vojvodina (Novi Sad), Programskim arhivom RTS (Beograd) i Galerijom “Milan Konjović“ (Sombor). Snimanje filma omogućili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments