Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

-Imao sam 21 godinu kada sam igrao 1966. na šampionatu. Prošao sam sve selekcije “Vojvodine” i na kraju, sticajem okolnosti, pored te sportske sreće, bilo je i kvaliteta koji su bitni da bi posao koji voli pretvorio i u svoje interese, koji su neuporedivi sa ovim danas- rekao je za NS Uživo Vasa Pušibrk, fudbaler generacije “Vojvodine” koja je osvojila šampionat.

Juče je na stadionu Karađorđe obeleženo 55 godina od osvajanja šampionata Jugoslavije i razbijanja mita o “velikoj četvorci”- Crvenoj zvezdi, Partizanu, Dinamu i Hajduku- pobedivši svaki tim na njihovom terenu. Događaj je organizovao FK “Vojvodina” zajedno sa Istorijiskim arhivom Grada Novog Sada i Klubom prijatelja navijača Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Na terenu se opet našao deo postavke koji je igrao te godine, omladinci FK “Vojvodine”, kao i mnogobrojni obožavatelji. Prisutnima su se obratili Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada i legenda FK “Vojvodine” Vasa Pušibrk.

-Na mestu iza ovog stadiona je bila pruga, ali i dva terena na kojima su vežbale mlađe selekcije. Doživljaj nam je bio da kao pioniri igramo predigru bosi na travi. Čitav život se odvijao u jednoj zgradi, imali smo divnog domara koji nam je popravljao i kopačke. Bila je jedna utakmica kada je bilo najviše navijača na stadionu “Vojvodine”, igrali smo protiv Seltika iz Glazgova u Kupu šampiona, gde su na dva reflektorska stuba bilo je toliko publike da su visili kao grozdovi sa njih. To je ono što je uspomena- izjavio je za naš portal Pušibrk.

Vasa Pušibrk sa peharom koji su osvojili 1966. godine; foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Petar Đurđev istakao je da je to bio jedan od najvažnijih sportskih uspeha Novog Sada, jer je “Vojvodina” bila prvi tim koji je uspeo da ostvari tada nemoguće.

-Tada je “Vojvodina” dobila mesto na fudbalskoj mapi stare Jugoslavije, a činjenica da je u sledeće godine stigao do četvrtfinala Kupa šampiona i da je jedini te godine pobedio Seltik, jasno je da je “Vojvodina” postavila sebe i na fudbalskoj mapi Evrope. Ovi skromni, divni mladići nekada, uspeli su da naprave neverovatni uspeh- naveo je Đurđev za NS Uživo.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada; foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
16/06/2021 09:40

A to sto je goreo Novi Sad niko ne izvestava?