Formiranje mreža evropskih univerziteta

       
Foto: www.uns.ac.rs

Na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu je 5. i 6. jula 2018. godine održan skup na kom su vođeni razgovori o saradnji i o formiranju manjih mreža evropskih univerziteta u okviru kojih će se razvijati strateško partnerstvo u oblasti nauke, visokog obrazovanja i transfera znanja.

Univerzitet u Novom Sadu su predstavljali sadašnji rektor prof. dr Dušan Nikolić i novoizabrani rektor prof. dr Dejan Jakšić koji će preuzeti dužnost 1. oktobra 2018. godine. Tom prilikom su posetili više institucija u sastavu Jagelonskog univerziteta.

Jagelonski univerzitet u Krakovu, Poljska, osnovan 12. maja 1364. godine, najstarija je visokoobrazovna institucija u Poljskoj i jedna od najstarijih u Evropi.

Na 16 fakulteta Jagelonskog univerziteta, studira preko 40.000 studenata u više od 80 obrazovnih i naučnih oblasti. Eminentni istraživači i savremena naučna infrastruktura čine Jagelonski univerzitet jednom od vodećih poljskih naučnih institucija, koje blisko sarađuju sa vrhunskim svetskim centrima akademske izvrsnosti.

Fakulteti u sastavu Jagelonskog univerziteta: Fakultet za pravo i upravu, Medicinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet za zdravstvene nauke, Filozofski fakultet, Filološki fakultet, Fakultet za istoriju, Fakultet za poljske studije, Fakultet za fiziku, astronomiju i primenjeno računarstvo, Fakultet za hemiju, Fakultet za biologiju i geonauke, Fakultet za menadžment i društvenu komunikaciju, Fakultet za međunarodne i političke studije, Fakultet za biohemiju, biofiziku i biotehnologije, Fakultet za geografiju i geologiju.

Jagelonski univerzitet uključen je u brojne aktivnosti međunarodne saradnje, od naučnih i obrazovnih projekata, do mobilnosti studenata i osoblja preko bilateralnih sporazuma i programa mobilnosti, letnjih škola, univerzitetskih mreža i projekata za tranfer tehnologije i inovacija. Od svog osnivanja, Jagelonski univerzitet privlači strane studente i profesore iz svih krajeva Evrope i sveta, i smatra sebe pravim primerom internacionalnog univerziteta.

Nalazi se u prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu, na 387. mestu svetske rang liste Vebometriks i na 431. mestu QS svetske rang liste univerziteta.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments