Projekat #NovaPovoljnaPriroda koji se može posmatrati i kao pitanje ali i odgovor na goruću temu očuvanja životne sredine dovodi u Novi Sad umetnike iz različitih evropskih zemalja, koji sa lokalnim umetnicima i zajednicom zajedno stvaraju umetnička dela i performanse.

Četvrti gost u nizu, Rihard Švarc, dolazi nam iz Austrije i nekoliko meseci je u rezidenciji u Novom Sadu, koja je usled pandemije ovoga puta održana “online”.

Projekat se realizuje u saradnji Novog kulturnog naselja sa lokalnim umetnicima. Kroz kampanju na internetu, koristeći društvene mreže kao medij, projekat ispituje koliko su građani Novog Sada osvešćeni, informisani i da li su uopšte zainteresovani za ovu temu.
Pored upitnika, #NovaPovoljnaPriroda poziva građane i na konkretne akcije u stvarnom svetu, kako bismo pokazali da je promena moguća, da dolazi od pojednica i da nam nije sve što imamo – neophodno.

Prva akcija u ovom serijalu je već počela, gde sugrađane pozivamo da na svoje društvene mreže podele fotografiju svoje najstarije majice i tako podignu svest da je nošenjem garderobe starijeg datuma moguće uštedeti i sačuvati značajnu količinu vode za piće.

Zanimljiva je informacija da se multimedijalni umetnik Rihard Švarc nikada ranije nije bavio socijalnim mrežama kako u umetničkom radu, tako ni privatno, te je i njemu kao umetniku internet i njegov sveprisutniji uticaj vrlo interesantan za istraživanje i rad.

“Magic Carpets” je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti.  Projekat realizuje trinaest partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije (kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija iz Srbije – “Novo kulturno naselje” iz Novog Sada.

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta “Magic Carpets” (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Projekat je podržan od strane programa Evropske unije “Kreativna Evropa” i Ministarstva kulture i informisanja.

I ova akcija, jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.
Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments