Danas mnogi evropski i svetski gradovi imaju zoološke vrtove, a da li ste znali da je i Novi Sad nekada imao jedan.

Nije ostalo mnogo fotografija i zapisa o nekadašnjem vrtu na tvrđavi, ali ipak nekoliko fotografija je sačuvano.

KP “Zabavni Park”

20. marta 1953. godine na sednici gradskog veća odlučeno je da se osnuje komunalno preduzeće “Zabavni park” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na Tvrđavi je tada počela gradnja letnje pozornice i novog restorana sa velikom terasom. Preduzeće se odmah deli na dva pogona “Kupalište Štrand” i restoran “Tvrđava”. Ovo preduzeće imalo je i svoju mašinbravarsku i stolarsku radionicu koje su služile za proizvodnju raznih vrteški, ljuljaški, i ostalih sprava za zabavu.

Tada je na tvrđavi postojala kuća ogledala, tramboline, ogromno bure koje se vrtelo, biciklodrom, ploveće lopte itd…

Zoološki vrt

U Zabavni park u martu 1953. godine stižu prve životinje pa tako Novi Sad dobija i svoj zoološki vrt.

Nije bilo poznato da li su životinje bile pozajmljene iz vrta na Paliću osnovanog 4 godine ranije ili pak iz vrta na Kalemegdanu u Beogradu.

Od životinja to su najčešće bile one sa naših područja, vukovi, srne medvedi i tako dalje, ali tu su bile i pume. Bivoli su mogli slobodno da se kreću u svojim posebnim šančevima.

Nije poznato kada je tačno vrt zatvoren, ali se zna da je kasnije bilo više ideja o novom otvaranju.

Zabavni park je 1956. godine, rasformiran, deo preduzeća pripao je preduzeću “Skala” dok se “Štrand” odvojio u posebno preduzeće i kasnije se pripojio u JKP “Zelenilo”.

Početkom 1990-ih godina tadašnja vlast došla je na ideju da vrt gradi na špicu kod Štranda, međutim od toga se odustalo, jer su saznali da bi životinje mogle zagaditi “Dunavac”. Tako je Novi Sad ostao bez zoološkog vrta.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor, Foto: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1944-1969.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments