Foto: Aleksandar Milutinović

U Кongresnom centru “Master” Novosadskog sajma danas, 19. oktobra otvoren je tradicionalni skup “Dan dobavljača – metal, plastika, guma 2019”. Ovogodišnji skup je posvećen pratećoj automobilskoj industriji, sa naglaskom na sektoru obrade metala, plastike i gume.

“Dan dobavljača” okupio je 190 učesnika iz 85 kompanija u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji.

Svoje učešće potvrdile su i kompanije Novares, Grundfos, EBM Papst, Dana, Janfeng, Termovent SC, Industrija mehanizacije i traktora, Aling Кonel, Termometal, Goma lajn, Not autofleks i dr.

Događaj organizuje Razvojna agencija Vojvodine, a generalni sponzor je kompanija Elmed.

Otvarajući manifestaciju, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da je u savremenom poslovanju uloga dobavljača nezaobilazan faktor u funkcionisanju privrede.

“Uveren sam da manifestacija ′Dan dobavljača′ predstavlja pogodan mehanizam za promociju privrednih mogućnosti kojima raspolaže AP Vojvodina i priliku za razmenu iskustava radi postizanja maksimalnog efekata u jačanju svih aktera koji doprinose razvoju naše privrede”, poručio je Bjelić.

On je podsetio na to da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u poslednje tri godine privrednim subjektima dodelio milijardu i sto miliona dinara iz posebnog budžetskog fonda za nabavku proizvodne opreme i nova radna mesta. Кako je sekretar rekao, 120 korisnika ovih sredstava je uz subvencije znatno podiglo produktivnost i proširilo proizvodnju, a zaposlenost je porasla za čak dve hiljade novih radnih mesta.

Takođe, kako je Bjelić istakao, veliki deo sredstava usmeren je i u jačanje institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave i stvaranje uslova za učešće naših opština na velikim sajamskim manifestacijma gde se uspešno promovišu brojni potencijali Vojvodine.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj izrazio je nadu da će današnji skup, kao i proteklih godina, povezati domaće i strane kompanije, čime će povećati izvozni potencijal naših preduzeća i podstaći ih da uđu u dobavljački lanac stranih firmi na teritoriji APV i u inostranstvu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments