(FOTO) Dve hiljade ljubitelja sedme umetnosti na Novom naselju

       

Peti filmski festival “21114 – Film fest” na Novom naselju, održao se od 13. do 16. juna na nekoliko lokacija u ovom delu Novog Sada. Bogati filmski program, aktuelni filmovi iz svih ex-yu zemalja, kratkometražna selekcija filmova, ali i koncert, tribina i dodatni sadržaj privukli su gotovo dve hiljade ljubitelja sedme umetnosti na Novo naselje proteklog vikenda.

Festival je otvoren u četvrtak, u dvorištu Vrtića “Vendi”, a publika je imala priliku da žirira kratkometražne filmove pristigle putem konkursa i da svojom ocenom odredi pobednika ovogodišnje selekcije, a laskavu nagradu “Zlatni čep”, inače autorski rad novosadskog akademskog vajara Dejana Jankova, poneo je “Kratak film o kino entuzijazmu”, novosadskog režisera Filipa Markovinovića.

Naredna dva dana publika iz svih delova Novog Sada uživala je pod otvorenim nebom u nekim od najboljih filmskih naslova u okruženju, poput “Šavovi”, “Taxi bluz”, “Izbrisana”, “Granice kiše”, a poslednje veče festivala je, usled loših vremenskih uslova, održano u Školi “Milan Petrović”, čija se svečana “Plava” sala još jednom pokazala kao izuzetan domaćin i idealni “igrač sa klupe” a za projekcije filmova “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” i “Comic Sans” tražila se doslovno stolica više.

Pored filmskog programa, građani su mogli da učestvuju i u tribini NKN Kluba pod nazivom “Od umetnosti do mira: razumeti drugog” u kojoj su učestvovali Dragan Prole, redovni profesor Odseka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Marko Jocić, producent i glumac i Tatjana Mateša, glumica i aktivistkinja, kao i u koncertu filmske muzike, specijalno za ovu priliku oformljenog dua “The Wizards” koji su činili poznati novosadski muzičari Ognjen Protić i Petar Živković.

“21114 – Film fest” je još jednom pokazao, uz ostale sadržaje koje udruženje “Novo kulturno naselje” sprovodi godinama, da je na Novom naselju, najvećem delu Novog Sada vrlo jaka i sveprisutnija potreba za Kulturnim centrom, na čemu udruženje intenzivno radi od samog osnivanja 2014. godine. Prisustvo i podrška građana je sve veće svake godine, tako da svi ključni faktori za instituciju kulture (program, publika, podrška) postoje.
Uskoro slede i nove aktivnosti Novog kulturnog naselja za period pred nama, a udruženje se zahvaljuje svima koji su pomogli i podržali projekat “21114 – Film fest”, na čelu sa Gradskom upravom za kulturu, mnogobrojnim prijateljima festival i najvažnije: svim komšijama i stanovnicima Novog naselja i Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: