(FOTO) Hiperbarična terapija kiseonikom u Oxybaric centru

       
Oxybaric centar Novi Sad

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je metoda lečenja koja se sprovodi u hiperbaričnim komorama, udisanjem 100% kiseonika preko maske za lice ili kacige. Primenom ove metode se već više decenija vrlo uspešno leči čitav niz bolesti i stanja kojima je zajednički nedostatak kiseonika ili tzv. hipoksija.

Pluća mogu da apsorbuju više kiseonika pod pritiskom (1,3 – 2 ATA) nego kada se udiše čist kiseonik pod normalnim vazdušnim pritiskom.

Sistem cirkulacije prenosi kiseonik kroz čitavo telo da bi pomogao u borbi protiv bakterija i podstakao otpuštanje supstanci koje se nazivaju faktori rasta (kao što su vitamini, hormoni) i matične ćelije, koje potpomažu izlečenje.

U normalnim uslovima, nivo kiseonika u našim arterijama je 100mm Hg. Ako se pritisak povisi na 1.5 ATA, nivo kiseonika u našim arterijama poraste na 1400 mm Hg, što je 14 puta više nego u normalnim uslovima.

Idealno snabdevanje kiseonikom

Organskim tkivima je potrebno idealno snabdevanje kiseonikom da bi ispravno funkcionisala. Povređenom tkivu je potrebno više kiseonika da preživi, tako da će hiperbarična oksigenoterapija povećati količinu kiseonika koju krv prenosi da bi se ponovo uspostavili adekvatni nivoi gasova u krvi i funkcija tkiva radi ubrzanja izliječenja i borbe protiv infekcija.

Smanjeni nivoi kiseonika

Opstanak naših tijela zavisi od kiseonika. Nedostatak kiseonika može da smanji protok krvi, ošteti tkivo, prouzrokuje prerano starenje, dovede do opadanja kose i čak utiče na pamćenje. Кako starimo, našim ćelijama nedostaju hranljive materije, ali isporuka kiseonika našim ćelijama može da donese zdravlje, energiju i vitalnost.

Većina bolesti i povreda nastaju i ostaju na nivou tkiva, u ćelijama. U slučajevima nezarastanja rana, moždanog udara ili problema sa cirkulacijom, do pogođenog područja ne dolazi dovoljno kiseonika i rezultat je to da nema prirodnog izlečenja. Hiperbarična
oksigenoterapija rešava ovaj problem tako što prirodnim putem obezbeđuje veću količinu kiseonika.

Povećani nivoi kiseonika

Hiperbarična oksigenoterapija radi u oblastima u kojima su drugi lekovi jednostavno neefikasni. Unapređuje kvalitet života onima koji pate, a u stanjima kao što su moždani udar, hronični umor, paraliza itd. dovodi do dramatičnih promena.

HBOT može da leči bilo koje stanje u kojem je potrebna veća količina kiseonika, može da leči infekcije gde se koristi kao antibiotik ili može da se koristi zajedno sa drugim lekovima.

Tretmane možete zakazati na broj telefona 065 9977 172 ili putem mail-a [email protected], a možete ih pronaći i na Instagramu.

Promo tekst

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments