Tim humanitarno-ekološke organizacije “Čepom do osmeha”  nastavio je sa zanimljivim aktivnostima i u nedelju 8. jula u centru Bačke Palake na festivalu “Dunavski bal” sklopljen je mozaik od plastičnih čepova na 100m2.

“Mozaik je na temu Dunava, a mi smo ovim putem na zanimljiv i kreativan način poslali jednu lepu poruku o zaštiti životne sredine, reciklaži i širenju ekološke svesti, a samim tim smo pokrenuli građane da razmišljaju o položaju dece sa smetnjama u razvoju i da uvide da su i oni deo ovog društva”, saopšteno je iz udruženja “Čepom do osmeha”.

Akciju su podržali Opština Bačka Palanka i Turistička organizacija Opštine Bačka Palanka.

Podsetimo, akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice Humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha (Udruženje Čepom do osmeha) Vanje Petković iz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija pokrenula humanitarnu akciju recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevnica.

Akcija je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada su prvo nekolicine ljudi odlučile na ovaj korak i razumele značaj ovakvog pionirskog rada.

Princip projektа je jednostаvаn, аli pokаzаlo se i kao efikаsаn.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudova itd.) Sаkupljene količine čepovа od plаstike se odvoze u reciklažni centar, а prikupljenа sredstvа se koriste u humаnitаrne svrhe. Konkretno ovа аkcijа je dаlа аkcenаt nа decu sа invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, da im omogućimo lаkše funkcionisаnje u svаkodnevnom životu i obrazovanju. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvаnju životne sredine.

Fotografije mozaika možete pogledati na OVOM LINKU.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments