Aleksandar Milutinović

Danas kada se pomene reč Mišeluk, većina ljudi prvo pomisli na auto-trke koje se tamo održavaju i na ljubitelje automobila i motocikala koji se leti tu okupljaju. Međutim, Mišeluk je prema planovima iz prošlosti, trebalo da izgleda potpuno drugačije.

Naselje Mišeluk nalazi se na sremskoj strani grada između Petrovaradina i Sremske Kamenice. Postoje dva tumačenja porekla imena ovog naselja. Prema akademiku Branislavu Bukurovu ime je nastalo spajanjem reči “mišji lug”, dok akademik Branislav Đurđev trdi da je ime nastalo od turske reči za hrastovu šumu.

Danas je naselje Mišeluk slabo naseljeno i tu se uglavnom nalaze porodične kuće. Međutim, prema planovima iz 1970-ih sve je moglo biti drugačije.

https://www.instagram.com/p/BgrNOj8DkDC/?hl=sr&taken-by=sl0bodan

Tadašnji ubanisti na ovom mestu planirali su moderno blokovsko naselje poput Novog Beograda, a plan je bio da se grad proširi na sremsku stranu, kako bi se smanjile gužve u samom gradu.

Putna infrastruktura pravljena je za potrebe ovog naselja, pa tako danas kada prolazimo Mišelukom možemo delimično zamisliti mrežu glavnih ulica koje bi prolazile kroz ovo naselje.

Prema prvim planovima, deo auto-puta E75 trebalo je da prođe današnjom trasom od tunela ka Alibegovcu, ali se odlukom tadašnjeg pokrajinskog rukovodstva to izbeglo. Time je Novi Sad izbegao sudbinu Beograda da ima auto-put kroz sam grad, što se pokazalo kao dobra odluka. Zbog tih planova, ovaj deo puta i jeste u početku napravljen u profilu auto-puta sa zaustavnom trakom i petljama.

Foto: Elektrometal

Danas, na samom obodu Mišeluka postoji elitno naselje Tatarsko brdo, koje je krenulo da se gradi početkom 1980-ih. Međutim, ono ni danas nije u potpunosti infrastrukturno opremljeno, pa postoji veliki broj ulica koje nisu potpuno asflatirane, premda su kuće i vile u ovom naselju velelepne i impozantne. Ovo je posledica neplanske gradnje ovog naselja.

Kuća osuđenog narko dilera Darka Šarića
(Fakti.rs)

Moderni blokovi, umesto na Mišeluku, izgrađeni su na području današnjeg Novog naselja, a prema nekim urbanistima tog vremena, time je uništeno prvoklasno poljoprivredno zemljište koje se tu nalazilo. U svakom slučaju, da su se prvobitni planovi ostvarili, Novi Sad bi danas izgledao potpuno drugačije.

Aleksandar Milutinović (Novo naselje)

Na Mišeluku je u sklopu svih planova izgrađena i zgrada Radio-televizije Vojvodine, koja je srušena 1999. godine u NATO agresiji na našu zemlju. Danas je na istom mestu u toku gradnja nove zgrade javnog servisa RTV. Zgrada je okružena šumom i magistralnim putem, a da su se planovi ostvarili bila bi u središtu stambenih i poslovnih zgrada.

Nova zgrada RTV-a

Sredinom 2000-ih godina, pojavili su se novi planovi za Mišeluk, ovog puta skromniji. Međutim, sa tim planovima nije se daleko stiglo. Jedini pomak ostvaren je gradnjom naselja Solarna dolina, koje se nalazi uz magistralni put ka Rumi.  Trend izgradnje zgrada trebalo tog tipa trebalo bi da se nastavi u ovom delu naselja i u budućnosti.

Solaran Dolina

Da bi se gradnja omasovila, potrebno je komunalno opremiti ovaj deo grada, izgraditi škole, obdaništa, pijace, javne garaže i ostalu infrastrukturu potrebnu budućim stanarima, a za to i postoje planovi u budućnosti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments