Internet portal “European Destinations”, koji radi u saradnji sa Evropskom komisijom, svrstao je “Novosadski Winterfest” među najbolje božićne markete na Starom kontinentu, i to nakon tri godine.

“Winterfest’ u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji i prestonici pokrajine Vojvodine prvi je i najstariji božićni market u ovoj zemlji. Od 2016. godine “Winterfest” privlači veliki broj posetilaca iz drugih delova Srbije, kao i zemalja regiona.

Raspevana jelka postala je simbol i najveća atrakcija festivala, što su potvrdili i iz organizacije, rekavši da na njoj svakog dana nastupaju horovi dece i odraslih iz cele Vojvodine.

Kako je reč o multikulturnoj pokrajini, horovi pevaju na 10 različitih jezika (srpski, mađarski, slovački, rusinski, hrvatski, ladino, jidiš, engleski, nemački i ruski) – objavio je sajt europeanbestdestinations.com.

Oko 50 drvenih kućica smešteno je u istorijskom centru Novog Sada, na Trgu slobode. Tu je i “Igraonica sa slamom” u kojoj se gradska deca željna prirodnih materijala bezbrižno igraju. Posle 30 godina, organizatori “Winterfesta” vratili su na ulice Novog Sada i fijakere – zakljčili su oni.

Pored toga, sajt preporučuje hotelski smeštaj u Novom Sadu, kao i ture po Vojvodini i u Beogradu, što utiče na podizanje turističke ponude, ne samo na jedan grad, već i na celu zemlju, o kojoj se dodatno čuje i priča.

Što se tiče regiona, advent u Zagrebu nekoliko godina je po izboru ovog sajta bio najbolji evropski božićni market, što je hrvatskoj prestonici donelo veliki turistički bum u ovom delu godine, što bi moglo da se očekuje i kod nas. Da je tako, svedoče i podaci iz 2018. godine, prema kojima je Novi Sad treća destinacija u svetu za 2019. godinu.

Podsećamo, festival “Winterfest“ je uveliko u toku, a ove godine biće mnogo novih sadržaja u različitim prostorima širom grada.

Jedan deo odnosi se na predavanja o tome kako su se slavili Božić i Nova godina u starom Novom Sadu, pre Drugog svetskog rata, Božićni koncert u Muzeju Vojvodine, vođenje ture kroz kolekciju Galerije Matice srpske sa posebnim osvrtom na motive praznovanja i slavlja, Božićni filmski marathon, i na mnoge druge potpuno besplatne sadržaje.

Ovogodišnji “Novosadski Winterfest” trajaće do 30.12.2019, a program možete da pratite na ovom linku: http://www.nswinterfest.rs/ .

Glasanje za titulu “Najboljeg evropskog božićnog marketa” moguće je na ovom linku www.europeanbestdestinations.com već od sutra, 29. novembra.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments