Rečna flotila je svoju 103. godišnjicu obeležila defileom ratnih brodova, dodelom nagrada i priznanja zaslužnim pripadnicima, a upriličena je i izložba fotografija “Vek Rečne flotile u Novom Sadu”.

Svečanosti povodom Dana Rečne flotile i Roda rečnih jedinica, između ostalih zvanica, prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Gradonačelnik Vučević je, u ime Grada Novog Sada, građana i u svoje lično ime, čestitao pripadnicima Rečne flotile njihov dan, ali i Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane na svemu što čine za državu Srbiju.

“Oni su garant mira i slobode koju smo najskuplje plaćali u mnogim ratovima koje nismo izazvali. Očekujem da ćemo veoma uskoro imati pripremljenu lokaciju za izgradnju stanova za pripadnike bezbednosnih službi u Novom Sadu, u takozvanom Jugovićevu, i da ćemo u neposrednoj blizini kasarne imati najmodernije naselje za život pripadnika vojske, policije, i drugih bezbednosnih službi koje su obuhvaćene zakonom. To činimo u koordinaciji sa našom Vladom uz pokroviteljstvo Predsednika Republike Srbije”, naglasio je Miloš Vučević.

Kako je istaknuto tokom svečanosti na brodu ”Kozara” na Keju žrtava racije, pre više od jednog veka sa navoza ”Čukarica” porinut je prvi srpski ratni brod ”Jadar” čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.

Rečna flotila je stručno i tehnički opremljena i osposobljena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite prava na unutrašnjim plovnim putevima, bezbednosti plovidbe i spašavanja na rekama, kanalima i jezerima, pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, kao i učešću u mirovnim akcijama i međunarodnoj saradnji.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments