Za Đurđic, slavu Srpske Atine, u Svetogeorgijskom hramu u Novom Sadu, nakon Svete arhijerejske liturgije, Njegovo Preosveštenstvo, Episkop Novosadski i Bački dr Irinej, uručio je Orden Svetog despota Stefana Lazarevića Draganu Staniću (Ivanu Negrišorcu), predsedniku Matice srpske, i Selimiru Raduloviću, upravniku Biblioteke Matice srpske, kojim ih je odlikovao Sveti Sinod Srpske Pravoslavne crkve, u znak priznanja za neizmerni doprinos unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine našeg naroda uopšte.

Biblioteka Matice srpske

Biblioteka Matice srpske, najstarija srpska biblioteka nacionalnog značaja i prva javna naučna biblioteka u Srba, utemeljena je u Pešti 1826. godine, u okrilju književnog društva Matice srpske Sveske Letopisa Matice srpske, prve knjige, koje je Matica srpska objavila i pokloni iz Rusije, činili su početni fond Biblioteke Matice srpske. Četrnaestog avgusta 1838. Biblioteka Matice srpske je otvorena za javnost.

Biblioteka Platona Atanackovića i lična biblioteka Save Tekelije predstavljaju prve velike zbirke koje je Biblioteka Matice srpske dobila. Zajedno sa Maticom, Biblioteka je preseljena 1864. u Novi Sad, gde je smeštena u dom Platona Atanackovića (Platoneum).
Posle Drugog svetskog rata Biblioteka se intenzivno i svestrano razvijala. Godine 1948. postala je Centralna biblioteka Vojvodine i počela je da prima obavezni primerak svih štampanih stvari iz Srbije. Od 1958. je samostalna ustanova. Od 1965. do raspada Jugoslavije prima jugoslovenski obavezni primerak i funkcioniše kao jedna od osam jugoslovenskih nacionalnih biblioteka. Od 2008. prima i čuva obavezni primerak sa teritorije Republike Srbije. Osnivanjem Univerziteta u Novom Sadu 1960, obavlja i funkcije univerzitetske biblioteke. Godine 1985. u Biblioteci Matice srpske osnovan je Referalni centar Vojvodine, a 1989. započeta je elektronska obrada publikacija. Кada je uspostavljena uzajamna katalogizacija 2003, elektronskog katalog BMS postaje osnovni i većinski deo Virtuelne biblioteke Srbije.

Biblioteka Matice srpske danas ima oko 4.000.000 knjiga i drugih publikacija. Zbirke se popunjavaju obaveznim primerkom, kupovinom, razmenom sa 320 institucija u 54 zemlje. Poseduje veoma vrednu zbirku rukopisnih knjiga, najbogatije zbirke srpskih knjiga XV– XIX v. i srpskih periodičnih publikacija XVIII–XIX v., kao i mnogobrojne retke knjige.

Publikacije se koriste u sedam čitaonica, a naručivanje i zaduživanje moguće je i elektronskim putem. U Biblioteku se godišnje učlani oko 4000 čitalaca, koji u toku godine koriste više od 50.000 publikacija. Od 2011. na sajtu BMS postoji Digitalna BMS.
U izdanju BMS objavljuju se Godišnjak BMS, Vesti BMS, katalozi zbirki BMS, Bibliografija knjiga u Vojvodinii i druge bibliografije, knjige u edicijama Tragovi i Posebna izdanja, zbornici radova sa Tribine i zbornici posvećeni dobitnicima Nagrade Zlatna knjiga BMS i druge publikacije.

Od 2016. proslavlja se Dan BMS, 28. april. Biblioteka Matice srpske je nosilac Vukove nagrade (1966) i Nagrade “Milorad Panić Surep” (1992).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments