“Kineski festival svetla”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada, svečano je otvoren juče, 23. januara u Novom Sadu u Limanskom parku.

Festival je zvanično otvorila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, a posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Limanski park sve do 16. februara. Lampioni  će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan.

Saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, omogućila je besplatine stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka, 27. januara.

Festival, kojim se ujedno obeleževa kineska Nova godina, otvorili su inicijator i osnivač Festivala Slobodan Trkulja, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Ispred organizatora “Kineskog festivala svetla”, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je: “Novi Sad je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će “Kineski festival svetla” doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je srdačnu dobrodošlicu ambasadorki Narodne Republike Kine NJ.E. Čen Bo i izrazio zadovoljstvo što se i u Novom Sadu održava Кineski festival svetla, u susret kineskoj Novoj godini. Sagovornici su se složili da je to još jedan pokazatelj dobre saradnje svih nivoa vlasti u Srbiji sa ambasadom N.R. Кine i obostrane zainteresovanosti za što bolje povezivanje dveju zemalja, čiji su odnosi, kako su ocenili, na izuzetno visokom nivou.

“Na ovaj način pokazujemo da postoji iskreno i čvrsto prijateljstvo između dve države. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se ovaj festival održi u Limanskom parku, i da park zasija u raznim bojama. Nadam se da će brojni Novosađani posetiti izložbu tokom naredne tri nedelje, a gledaćemo da za sledeću godinu obezbedimo još veći broj lampiona. Ambasadorki čestitam kinesku Novu godinu sa željom da se naše prijateljstvo nastavi i da zajednički realizujemo velike infrastrukturne i druge projekte. Novi Sad kao Evropska prestonica kulture otvara svoja vrata i za kinesku kulturu koja ima jako dugu tradiciju”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ambasadorka Čen Bo rekla je da kineska Nova godina predstavlja još jedan most koji spaja naša dva naroda.

“Saradnja između Кine i Srbije je veoma intenzivna, a Novi Sad i Vojvodina igraju važnu ulogu. Nadam se da ćemo u novoj godini imati još više zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture, obrazovanja, infrastrukture i na drugim poljima. Želim svima mnogo sreće u kineskoj Novoj godini”, izjavila je Čen Bo.

Nakon Novog Sada, festival će biti otvoren u Beogradu, večeras, 24. januara u 16 i 40 časova na platou kod fontane “Ribar” na Kalemegdanu, kako bi u 17 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i veliki vatromet dočekali kinesku Novu godinu. Festival u Beogradu otvoriće visoki zvaničnici Republike Srbije i predstavnici  ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nela
25/01/2020 21:40

Bice Korona festival