Galerija Matice srpske je povodom obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa u Кulturnom centru Srbije u Parizu juče, 5. decembra, svečano otvorila izložbu Slike prolaznog sveta.

Odnosi francuskog i srpskog intimizma. Velikom broju publike, stručnjaka, kolega i umetnika iz Francuske i Srbije, obratili su se Radoslav Pavlović, direktor Кulturnog centra Srbije u Parizu, NJ. E. Nataša Marić, ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, dr Dijana Metlić, autorka izložbe i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, koja je izložbu svečano otvorila.

Direktor Кulturnog centra Radoslav Pavlović je u obraćanju izrazio veliko zadovoljstvo što sarađuje sa Galerijom Matice srpske, kao ustanovom kulture od izuzetnog značaja, da mu je veoma drago što je srpska umetnost privukla ovoliki broj posetilaca na otvaranju i da veruje da će ova izložba tokom čitavog njenog trajanja privući publiku u Кulturni centar Srbije.

Ambasadorka Republike Srbije, NJ. E. Nataša Marić istakla je značaj dobrih odnosa između Republike Srbije i Francuske koji odslikava izložba Slike prolaznog sveta i nagovestila da će sledeće godine biti obeleženo 170 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Autorka izložbe dr Dijana Metlić, uz veliku zahvalnost i podršku dvema institucijama i privatnim vlasnicima umetničkih dela, u svom govoru je istaklada su srpski umetnici prihvatali deo pariske slikarske kulture koju su u svojim bogatim opusima razvili Pjer Bonar i Eduar Vijar. Bliže određena kao intimizam koji je otkrivajući neherojsku stranu života, on je otvorio svoje prostore srebrnoj i sanjivoj atmosferi i malim, naizgled beznačajnim stvarima.

Na kraju se obratila upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, koja je ukazala na težnje Galerije u svojim programskim aktivnostima u XXI veku, odnosno na potrebu za posmatranjem nacionalne umetnosti u širem evropskom kontekstu Izložbom Slike prolaznog sveta.

Odnosi francuskog i srpskog intimizma se francuskoj javnosti predstavlja 20 umetničkih dela poznatih srpskih slikara  Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih umetnika koji su prihvatili i preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma. Zahvaljujući svojim putovanjima, kraćim i dužim boravcima u Francuskoj, srpski umetnici su preneli duh intimizma u svoje poimanje sveta, enterijere, predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova.

Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je usled Drugog svetskog rata ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište. Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a veliku podršku u realizaciji dali su Francuski institut u Srbiji, Кulturni centar Srbije u Parizu kao i privatni vlasnici umetničkih dela.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments