Iz kolektora na Limanu IV do sada je izvađeno više od tone vlaknastog materijala, sastavljenog od krpa, pucvale i vlažnih maramica koji su bili razlog zagušenja i izlivanja kanalizacije u dvorište stambenih zgrada i na deo parkinga između ulica Ive Andrića i Banović Strahinje.

Radnici JKP “Vodovod i kanalizacija” morali su da seku gornju ploču kolektora kako bi uopšte mogli da priđu stvorenom čepu i izvade čitavu hrpu nagomilanog đubreta.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, ručno vađenje išlo je teško i sporo, a s obzirom na to da je količina vlaknastog materijala mnogo veća od do sada izvađenog, moraće se proširiti otvor kako bi se posao nastavio uz pomoć mehanizacije, odnosno bagera.

 

Prečnik kolektora u koji se sliva kanalizacija Telepa i dela Limana iznosi 2,4 puta 1,4 metra, a decenijama su se u kanalizaciju bacale nedozvoljene stvari. “Ovakvi vlaknasti materijali su najgori za vađenje jer se zbog sitnih niti svuda zakače i umrse, a kad se još doda dug vremenski period gomilanja, stvorena je ozbiljna čvrsta masa koju je nemoguće razbiti. Samim tim ne može da se predvidi koliko dugo će trajati sanacija”, saopšteno je iz JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” apeluju da se u kanalizaciju ne bacaju predmeti i stvari kojima je mesto u kontejnerima i kantama za đubre. Kanalizacija služi samo za sanitarne potrebe. “Svi treba da smo svesni kolike i kakve probleme može izazvati pogrešno korišćenje kanalizacije. I upravo ovakve stvari su jedan od razloga, naročito kada padaju kiše, što kanalizacija ne može da prihvati istog trenutka svu kišnicu, pa dolazi do izlivanja. Zato treba svi da se odgovorno ponašamo i da otpad odlažemo na propisana mesta, jer samim tim štitimo kanalizacioni sistem koji je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje Novog Sada”.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
mila
02/08/2018 09:28

cudo cudo