(FOTO) PUNO ZELENILA: Ovako će izgledati centar Novog Sada

       
Gradnja.rs

Na konkursu koje je organizovala novosadska Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, prvu nagradu je osvojio autorski tim Igor i Jelena Čubra iz Beograda za rešenje koje predviđa talasasto popločavanje s puno zelenila i klupa.

Predmet konkursa je bila izrada idejnog rešenja uređenja javnih prostora dela gradskog jezgra u Novom Sadu – prostor Pozorišnog trga sa neposrednim okruženjem objekta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Trg slobode, delovi ulica Modene, Kralja Aleksandra i Njegoševe.

Cilj je da se kroz kvalitetno osmišljeno uređenje površina javne namene i svih elemenata koji doprinose boljoj funkcionalnosti, estetici i kvalitetnom funkcionisanju ovog dela grada, aktiviraju svi potencijali prostora i poveća njegova atraktivnost, i stvori kvalitetno ambijentalno uređenje, koje treba da bude privlačno različitim grupama korisnika i usklađeno sa uslovima zaštite graditeljskog nasleđa.

1. nagrada – Igor Čubra i Jelena Čubra, ARTHS Studio Čubra, Novi Beograd

2. nagrada – Dubravka Đukanović i tim Studio D ART, Novi Sad

3. nagrada – Bojana Kovač Đurasinović i Miloš Đurasinović, Studio PLAT.FORM.A, Beograd

Više detlalja i obrazloženje žirija pročitajte na portalu Gradnja.rs

Autor: Gradnja.rs/nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Петар
09/06/2018 21:54

Да ли је могуће ово? Па ово би било фантастично!

PERA
10/06/2018 17:28

pokojni arh Savic i drugi novosadjani prevrnuce se u grobu.UZAS pa tako su braca Berbakov upropastili Zrenjanin .neka beogradjani planiraju sebi u dvoristu s…nje

Subotičanin
09/07/2018 17:50

Extras taman za 21. Vek

Andrej
21/07/2018 14:49

Ovo je sramota za NS, modernizacija jednog od najstarije očuvanih starih jezgra u Srbiji uopšte. Daleko je ovo od primerenog za ovaj deo grada. Tuga ako ovo urade. I gde je stara rasveta?

Zainteresovan
20/08/2018 14:02

Moraju se izneti ozbiljne zamerke na pobedničko rešenje. Loše postavljeno zelenilo u ulici Modene nepotrebno deli, sužava i zatvara ulicu i što je još važnije, blokira vizuru na najreprezentativniju arhitekturu na trgu. Zato je bolje sačuvati postojeće parterno cvetno zelenilo. Na samom trgu se na slici vidi neka skulptura koja podseća na drvo. Ona je apsolutno višak jer je na trgu spomenik Svetozara Miletića. To se dakle ne radi.Trg je I mesto okupljanja nekad velikog broja ljudi pa se može reći da je previše zelenila. Deo oko pozorišta dobro izgleda s tim da divlji kesten ne treba biti dominantna vrsta… Učitaj još »