Foto: JKP "Čistoća"

Često na ulicama Novog Sada umesto spomenika kulture, dečijih igrališta i zelenih površina pažnju nam privlače gomile starog nameštaja, polupanih WC šolja ili šuta. Koliko ovo ruži naš grad i smeta Novosađanima govori i činjeni da na adresu naše redakcije često stižu fotografije upravo tako odloženog smeća.

JKP “Čistoća” je više puta apelovala da se krupni i kabasti otpad, kao i građevinski šut, odlažu u posude koje su za to predviđene.

Da li je ovo ponašanje rezultat bezobrazluka građana ili neznanje o mogućnostima odlaganja smeća, a da to ne ruži sliku grada i ne prlja ulice? Kontaktirali smo JKP “Čistoću kako bi smo dobili odgovor na ovo pitanje.

Na koji način građani mogu da se otarase kabastog otpada i da li postoje posebne deponije za tu namenu?

– Građani mogu da odvezu krupni i kabasti otpad i građevinski šut potpuno besplatno na Gradsku deponiju u Novom Sadu. Takođe, moguće je iznajmiti kontejner od 5 kubika za krupni otpad, pozivom ili lično u JKP “Čistoća“. Ne postoje posebne deponije za tu namenu, tako da se sav krupni i kabasti otpad može odložiti isključivo na Gradsku deponiju.

Koliko često se vaše ekipe susreću sa nepropisno ostavljenim smećem pored kontejnera i da li vas često kontaktiraju građani sa žalbama na ovu ružnu “naviku“ Novosađana?

– Naše ekipe svakodnevno uklanjaju divlje deponije sa više od 30 lokacija u Novom Sadu i prigradskim naseljima. Količina smeća koja se u tom procesu sakupi je oko 900 kubika mesečno, dakle oko 11 hiljada kubika godišnje. Građani nas kontaktiraju gotovo svakog dana, a takvi slučajevi prijavljuju se redovno i komunalnoj inspekciji u čijoj je nadležnosti kažnjavanje nesavesnog odlaganja otpada.

U čiju nadležnost spada kažnjavanje, kao i da li postoje određene lokacije u gradu gde se ovaj problem češće ponavlja nego u ostalim delovima grada?

– Ne postoje delovi grada koji su “najugroženiji”, budući da se divlje deponije stvaraju u svim delovima Novog Sada i prigradskih naselja. Postoje lokacije na kojima se velike deponije redovno uklanjaju, ali se kontinuirano stvaraju. Najveće količine smeća na deponijama su u perifernim delovima grada i prigradskim naseljima, jer tamo se istovaraju kamioni i šleperi. Kada je reč o gradu, i dalje je na snazi nepisano pravilo koje kaže “Gde god nađeš zgodno mesto, ti deponiju napravi”.

Autor: Mirjana Mažić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Djoka
15/11/2020 06:13

U normalnim zemljama, kada imas kucni kabasti otpad koji ukljucuje namestaj , kucne aparate i generalno sve sto moze da se nadje u domacinstvu (ovo ne ukljucuje sut i gradjevinski otpad) – sto je ujedno i ono sto vidjamo na divljim deponijama – pozoves djubratare koji taj otpad nose jednom mesecno kazes im sta imas (da mogu da planiraju velicinu vozila) oni ti kazu kada ce proci tvojom ulicom, ti taj dan, ili dan pre to izbacis ispred kuce i oni pokupe. Ova usluga je normalno besplatna, jer se to sve reciklira. Ali eto, za nas kao nebeski narod to… Učitaj još »