Tačno sto učenika učestvovalo je danas, 27. septembra u obeležavanju 100 godina od izlaska “Lirike Itake”, zbike poezije Miloša Crnjanskog, koja se smatra prelomnim delom srpske književnosti.

Karlovački đaci su na Stražilovu tačno 100 minuta recitovali stihove Crnjanskog, kako iz “Lirike Itake”, tako iz poeme “Stražilovo”, posvećene Branku Radičeviću, najpoznatijem karlovačkom đaku.

Obeležavanje godišnjice Crnjanskog organizuju Karlovačka gimnazija pod pokroviteljstvo Opštine Sremski Karlovci. I to je jedini program u Srbiji priređen povodom ovog važnog jubileja za srpsku kulturu.

Recitatorskom omažu Crnjanskom, kod Brankovog čardaka prisustvovali su predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, direktor Karlovačke gimnazije, Radovan Kovačević.

“Sremski Karlovci kojima su seobe Srba dale pečat izuzetno imaju obavezu da naše gražane i javnost Srbije i regiona podsetimo na Miloša Crnjanskog i njegovo kapitalno književno delo među kojima su “Lirike Itake” i “Seobe”. Poema “Stražilovo” spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti. I ako je nastala posle “Lirike Itake” sama činjenica da je posvećena Sremskim Karlovcima i Branku Radičeviću obavezuje nas da obeležavamo 100 godina od “Lirike Itake” zbirke poezije koja je promenila tok srpske književnosti. Naša je dužnost da kolosalno nasleđe nađih predaka, a Crnjanski je naš predak, u svakom smislu sačuvamo od zaborava, podsečajuči na njega sadašnje generacije. Jer samo tako ćemo ih obavezati da ih sačuvaju kao svoje nasleđe za budućnost”, rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Direktor Karlovačke gimnazije istakao je u svom govoru da je Karlovačka gimanazija kao najstarija obražovna institucija u Srbiji dužna da u svom programu neguje vrhunsku umetnost.

“Кarlovačka gimnazija je vekovima centar znanja, u kom se s generacije marljivo i predano radi na promociji vrednosti, ličnosti i događaja koje su kreirale i ispisivale istoriju ne samo Sremskih Кarlovaca, nego Vojvodine i Srbije, pa i čitave Evrope. S radošću smo se prihvatili posla da na predlog predsednika opštine Milošu Crnjanskom i Lirici Itake, posvetimo pažnju koju zavređuju. Recitatorski spektakl u kom učestvuje 100 naših đaka, predstavlja vezu između današnjih generacija s Crnjanskim i Brankom Radičevićem. Verujem da će naša akcija kroz mas medije i internet probuditi nove generacije poštovalaca neprolaznog dela Crnjanskog”, rekao je direktor Кarlovačke gimnazije Radovan Кovačević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments