(FOTO) Studenti Ciriškog Univerziteta u poseti Novom Sadu

       

Za studente učesnike projekta “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori” Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihove profesore danas, 5. septembra upriličen je prijem u Gradskoj kući.

Osnovni cilj projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, OŠ “Petefi Šandor” jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao direktor te škole Zoltan Arđelan kao i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

“Nama je veliko zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo ove divne mlade ljude sa Ciriškog univerziteta i da im predstavimo naš grad na najbolji mogući način. Novi Sad je multikulturalna sredina sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i raskošnom arhitekturom. Siguran sam da im je posebno zanimljivo da posete aktuelnu Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, i u našem gradu se odvija pregršt aktivnosti na tim poljima koje mogu da im privuku pažnju. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo, a najvažnije je da zasnivamo nova prijateljstva jer su prijateljstva između ljudi, najčvršće veze između država”, istakao je Dalibor Rožić.

Doskorašnji profesor Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović -Blikenstorfer, koja je jedan od glavnih aktera projekta, rekla je da studente dovode u Srbiju već 10 godina i da su uvek lepo dočekani, a da se Novi Sad posebno ističe kao dobar domaćin.

“Ove godine smo oduševljeni posetom OŠ ‘Ivan Gundulić’ gde nas je dočekao izuzetan kolektiv, i imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada, da uporedimo sa našim obrazovnim sistemom. Obišli smo i manastir Кovilj, a svi studenti su bili oduševljeni vojvođanskim salašima. Svake godine dođe 24 studenta, i oni na ovaj način eliminišu predrasude koje su imali o ovoj zemlji”, naglasila je Radmila Milović – Blikenstorfer koja je na prijemu u Gradskoj kući predstavila svoje naslednike, profesore koji će nastaviti da realizuju program “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments