Foto: JKP "Gradsko Zelenilo"

Sa ciljem da se zelenilo u Tolstojevoj ulici unapredi i oplemeni u funkciji zaštite životne sredine projektom JKP “Gradskog Zelenila” predviđena je sadnja različitih vrsta lišćarskog drveća i dekorativnog šiblja u Novom Sadu.

Predviđena je sadnja 40 sadnica lišćarskog drveća, 957 komada sadnica ukrasnog šiblja, sadnja 567 komada perena, rekonstrukcija travnjaka ukupne površine 1000 m², takođe izrada kompletne cvetne gredice. Zaštita drvorednih stabala u otvorima u parkingu predviđena je ugradnjom metalne zaštite oko drveća.

Projektom je predviđena revitalizacija postojećeg zelenila, orezivanjem i uklanjanjem suvih i bolesnih grana. Pored ovog u toku je realizacija projekta unapređenja zelenila u ulici Ruđera Boškovića. Naime, čitavom dužinom ulice Ruđera Boškovića je izvršena rekonstrukcija trotoara i saobraćajnice, sa izgradnjom parking prostora u pojedinim delovima ulice. Nakon rekonstrukcije pešačkih površina i parkinga definisane su javne zelene površine. Planirane su aktivnosti na revitalizaciji postojećeg zelenila i sadnju novih biljaka i to 50 stabala lišćara, 1863 komada sadnica šiblja, podizanje 158 m žive ograde, rekonstrukcija travnjaka. U delu ulice gde je moguće obezbediti prostor za kraći odmor biće postavljene klupe za sedenje i drvene korpe za otpatke.

Realizacijom navedenih planiranih aktivnosti kroz ove projekte poboljšaće se uslovi života kroz smanjenje aerozagađenja, količine prašine i buke. Podizanjem funkcionalnosti pojedinih segmenata sistema zelenila (zelenila u zoni saobraćajnica, zelenila u okviru stambenih zona, parkovskih područja, zaštitnih zona i dr), unapređuje se sistem zelenila na širem području Grada Novog Sada. Ovi projekti finansirani su kroz Program Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments