Foto: JKP "Gradsko zelenilo"

U sklopu novog rasadnika uz veliku podršku Grada i Gradonačelnika kroz odobrena sredstva za kupovinu savremene mehanizacije pokrenuta je proizvodnja komposta i malča koja podrazumeva proces u kom se sakupljena biomasa sa zelenih površina koje su u programu redovnog održavanja, kompostiranjem ponovo upotrebljava za sadnju i podizanje novog zelenila uz upotrebu savremenih tehnologija.

U toku su završni radovi na betoniranju kompostnog polja u novom rasadniku JКP “Gradsko zelenilo“ Novi Sad i u narednom periodu ćemo početi intenzivnu proizvodnju komposta. U okviru realizacije ovog projekta izgradnje postrojenja za kompostiranje koji je finansiran iz donacije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) do sada je izgrađen hangar za smeštaj mašina i opreme.

Vizija JКP “Gradsko zelenilo“ jeste da se na godišnjem nivou, u procesu kompostiranja sakupi 5000 tona biorazgradivog otpada koji bi na površini kompostnog polja bio prerađen i gde bi se proizvela veća količina komposta, dva do tri turnusa godišnje, uz upotrebu inovativne tehnologije i savremene mehanizacije, a sve u skladu sa Zakonima zaštite životne sredine i njihovim regulativama.

Кroz projekat Regionalne deponije Novi Sad JКP “Gradsko zelenilo“ će u budućnosti ostvariti međuopštinsku saradnju uz podršku Grada Novog Sada, u okviru koje se planira prikupljanje biootpada iz opština Južno-bačkog okruga i gravitirajućih teritorija regionalne deponije Novi Sad. Procene su da se radi o količini oko 26000 tona biorazgradivog otpada, tada će se proizvoditi veće količine komposta koji će moći pored dosadašnje upotrebe na javnim površinama i komercijalno da se plasira na tržište u manjim i većim pakovanjima.

Glavna uloga Gradskog zelenila je da sa javnih zelenih površina koje su date na upravljanje sav biootpad pretvori u kompost koje je jedno od najboljih organskih đubriva i na taj način smanji troškove sa jedne strane, a sa druge strane pozitivno utiče na životnu sredinu i kvalitet života stanovništva.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments