Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je u akciju zaštite građana uveo i svakodnevnu dezinfekciju ulica u širem centru grada, dezinfekciju ulaza svih stambenih zgrada, dok se svi autobusi gradskog prevoznika, sva stajališta, kao i Međumesna autobuska stanica, Železnička stanica i sve javne ustanove redovno dezinfikuju još od proteklog vikenda.

Prema odluci novosadskog Štaba za vanredne situacije, od sinoć, 19. marta u 20 časova počela je dezinfekcija celih blokova u okolini svih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada. Ovime je dodatno proširen set preventivnih mera u zaštiti zdravlja građana i sprečavanju širenja korona virusa koje koordinira gradska uprava, a sprovodi novosadska “Ciklonizacija”.

Dezinfekcija na otvorenom obuhvata blokove u okolini svih zdravstvenih ustanova: Kliničkog centra Vojvodine, zgrade Hitne pomoći, Zavoda za zaštitu studenata, Specijalne reumatske bolnice, Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Instituta u Sremskoj Kamenici, Vojne bolnice u Petrovaradinu i svih objekata Doma zdravlja “Novi Sad”. Takođe, biće obuhvaćeni i kvartovi u okolini objekata gerontoloških centara.

Podetimo i da je, prema odluci Štaba, “Ciklonizacija” od 18. marta počela i sa redovnim tretmanima dezinfekcije na otvorenom u ulicama u širem centru Novog Sada, kao i drugim najfrekventnijim delovima grada, kao što su bulevari i važnije saobraćajnice u svim delovima grada.

Dezinfekcija u širem centru grada i u blokovima oko svih medicinskih ustanova izvedi se najsavremenijim ULV generatorima sa kamiona, terenaca i automobila “Ciklonizacije”. Ovi tretmani se izvode svakodnevno, i akcija će trajati sve dok, po preporuci struke, bude bilo potrebno.

17. marta startovali su i svakodnevni tretmani dezinfekcije svih stajališta JGSP “Novi Sad”, kao i Međumesne autobuske stanice i Železničke stanice. Uz to, od proteklog vikenda, tokom svake noći operativci “Ciklonizacije” dezinfikuju sve autobusa JGSP Novi Sad koji se koriste. A, i ove mera će biti na snazi sve dok za tim bude bilo potrebe.

Podsetimo, takođe, da od 17. marta ekipe “Ciklonizacije”, izvode i redovnu dezinfekciju ulaza stambenih zgrada (ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi). Ekipe “Ciklonizacije” su već izvele tretmane u zgradama na Podbari i u Starom gradu i delu Limana. Narednih dana, sistematska akcija će se širiti od centra grada prema obodima. Kada budu sprovedeni tretmani dezinfekcije propisno se obeležavaju u cilju obaveštenja na svakom ulazu objekta kolektivnog stanovanja. Tretmani dezinfekcije nisu opasni po stanare zgrada nakon izvođenja.

U narednom period nakon završetka Podbare, Starog Grada i Limana ekipe operativaca biće usmeravane na u ostale delove grada: Grbavicu, Adamovićevo naselje, Rotkvariju, Telep, Satelit, Novo naselje, Banatić, Detelinaru, Klisu…

Građani treba da shvate da je ovde reč o dodatnim merama zaštite koje sprovodi Grad Novi Sad, i da nikako ne smeju da prestanu sa primenom preporučenih higijenskih i sanitarnih mera samozaštite i prevencije koje treba da prekinu širenje koronavirusa, podsetio je Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javmnošću “Ciklonizacije”.

Tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode i u nizu javnih objekata: u poslovnicama ”Informatike” i drugih javnih preduzeća, prostorima svih gradskih uprava, kao i zgradama sudova, pravobranilaštva, u Skupštini grada, Gradskoj kući, prostorijama matičara, inspekcija, robnih rezervi…

Svi navedeni tretmani se izvode dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama, a u akciji dezinfekcije ulaza stambenih zgrada operativcima “Ciklonizacije” pomažu i obučeni operativci JKP “Gradsko zelenilo” i JKP Stan”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments