Bogdan Šuput - Kafana u Parizu, foto: Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji 20. marta organizuju Francuski dan u Galeriji povodom obeležavanja Međunarodnog dana frankofonije.

Ovom prilikom, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu, biće organizovani edukativno-zabavni obilazak Galerije Matice srpske na francuskom jeziku Potraga za blagom / La chasse au trésor, koji će biti dostupan za najavljene školske grupe od od 10  do 17 sati, a u 18 sati za sve zainteresovane posetioce biće održano kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti.

Program Potraga za blagom / La chasse au trésor koji traje 45 minuta, baziran je na interaktivnim metodama rada i usmeren je na razvoj istraživačkog duha i kreativnosti kod dece. Uz dečji vodič i specijalnu mapu, rešavajući različite edukativno-didaktičke zadatke, deca će kroz igru otkrivati značajna umetnička dela nacionalne umetnosti.

Program će se održavati u prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske uz pratnju kustosa i profesora francuskog jezika, a neophodno je najaviti posetu na broj telefona 021/4899 018 ili 021/ 4899 017.

Kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka na temu Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti biće održano na srpskom i francuskom jeziku, a cilj predavanja je ukazivanje na likovne veze između dve zemlje, Francuske i Srbije.

’’Pariz je bio i ostao jedna od nezaobilaznih stanica na putu stvaralačkog sazrevanja srpskih likovnih umetnika. Nova saznanja i inspiracija koju su pronalazili u ovoj svetskoj metropoli ostavili su neizbrisiv trag na njihovim platnima. Osim toga, čuveni „grad svetlosti” neretko je bio motiv i tema srpskih modernih umetnika, a primere ovakvih dela možemo videti u stalnoj postavci XX veka Galerije Matice srpske’’, kažu organizatori.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments