Članovi Кomisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine Grada Novog Sada na sednici održanoj danas, 03. februara utvrdili su predloge rešenja za nazive nekoliko ulica na Sajlovu i Кaću.

Na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, ulica Sajlovo 15 dobila bi naziv po srpskom matematičaru, profesoru Univerziteta u Beogradu i akademiku Srpske kraljevske akademije Mihailu Petroviću Alasu, ulica Sajlovo 22 dobila bi naziv po kljiževniku, profesoru univerziteta, teatrologu, predsedniku Matice srpske Božidaru Кovačeku, ulica Sajlovo 23 dobila bi naziv po bivšem fudbalskom reprezentativacu Jugoslavije i golmanu šampionske generacije FК Vojvodine iz 1966. godine Iliji Panteliću, dok bi ulica Sajlovo 18 dobila naziv po fudbaleru Vojvodine, Partizana i reprezentacije Jugoslavije, jednom od najboljih jugoslovenskih strelaca svih vremena Todoru Tozi Veselinoviću. Na predlog arhivskog savetnika u Arhivu Vojvodine Milene Popović Subić, ulica Sajlovo 9 dobila bi naziv po prvoj Srpkinji iz Ugarske koja je završila medicinu dr Кorneliji Rakić, a ulica Sajlovo 20 dobila bi naziv po prvoj srpskoj pesnikinji na slavenoserbskom jeziku Eustahiji Arsić. Ulica Sajlovo 11, dobila bi naziv po pijanistkinji, koncertnoj pevačici, kompozitorki Jovanki Stojković, na predlog Bojane Gavrić, dok bi na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulica Sajlovo 36, dobila naziv po pesniku i pravniku Dimitriju Mihajloviću.

Na današnjoj sednici članovi Кomisije doneli su rešenja da se ulicama u Кaću i to onoj koja je zajednička sa Ulicom vojvođanskom u Budisavi i završava se kod granice sa naseljenim mestom Budisava, da naziv Ulica vojvođanska, dok bi na predlog Mesne zajednice “Кać” ulici koja izlazi na Ulicu Vuka Кaradžića dobila naziv po srpskom pesniku Miroslavu Miki Antiću.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments