Foto: Relja Ivanić

U subotu 28. aprila, od 11 do 12.30 sati, u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održana kreativna radionica Zavirimo u kraljevske odaje,  kojom se završava aprilski ciklus radionica Put oko sveta na čarobnom ćilimu.

Posle putovanja u Peštu i Solun, deca –učesnici radionice vraćaju se u Srbiju i putuju do Beograda, na dvor kraljice Marije i kralja Aleksandra Karađorđevića. Pred portretom kraljice Marije Karađorđević, koji je naslikao Paja Jovanović, deca će razmisliti o tome kako je mogao da izgleda život kralja i kraljice na dvoru.

Takođe, naučiće nešto o istoriji svoje zemlje i o kraljevskim dinastijama u Srbiji. Nakon što se upoznaju s ovim kraljevskim parom, deca će u vidu dvojnog portreta nacrtati sebe i neku njima dragu osobu kao kralja i kraljicu u svojim odajama.

Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice je 150 dinara.

Tokom prvomajskih praznika Galerija Matice srpske neće raditi za publiku u utorak, 1. maja 2018. godine, dok će u sredu, 2. maja biti otvorena u terminu od 10  do 18 sati.

Posetioci u sredu 2. maja mogu iskoristiti svoj slobodan dan za uživanje u umetnosti. U Galeriji Matice srpske je kroz stalnu postavku predstavljena srpska umetnost koja odslikava razvoj srpske umetnosti i društva tokom XVIII, XIX i XX veka.

Pored stalne postavke, posetioci mogu posetiti i aktuelne izložbe Arsenije Teodorović i Srpska crkva u Budimu, na kojoj su izložene ikone sa nekadašnjeg ikonostasa budimske katedralne crkve Svete Trojice, i gostujuću izložbu Slobodno zidarstvo u Srbiji. Takođe, u Galeriji je dostupna i mobilna aplikacija Doživi umetnost putem koje se posetioci mogu na drugačiji način saznati više o srpskoj umetnosti novog veka i modernog doba.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments