Prethodne noći, koja je bila najhladnija u ovoj godini, u kućicama pored Centra za socijalni rad u Novom Sadu, u ulici Zmaj Ognjena Vuka boravila je 21 osoba, dok je u utorak uveče broj korisnika bio nešto manji – 18.

Iz novosadskog Centra za socijalni rad poručuju da će zbog vanrednih vremenskih okolnosti, niskih temperatura i snega, kućice za prenoćište biti otvorene za sve ugrožene od 19 do 8 časova ujutru. Tako je rađeno prethodnih dana, i sa tom praksom će se nastaviti dokle god to bude potrebno.

”Svi sugrađani koji primete beskućnike na ulici tokom ovih hladnih dana mogu ih uputiti u prostorije prenoćišta, gde će biti adekvatno zbrinuti u skladu sa procedurom. Takođe, mogu pozvati policiju ili hitnu pomoć, koja će ih odvesti na tu adresu”, kažu u Centru za socijalni rad.

Svi koji su u mogućnosti, ugroženim sugrađanima mogu pomoći tako što će doneti ćebad i posteljinu u prostorije prenoćišta koje se nalazi pored Centra za socijalni rad u ulici Zmaj Ognjena Vuka, a garderobu mogu doneti na adresu Bulevar kralja Petra I 28c, gde se nalazi dnevna prihvatna stanica za beskućnike Gerontološkog centra Novi Sad.

Radno vreme prenoćišta je od 19 do 8 časova ujutru, kapacitet je 35 ležajeva, a pored prenoćišta, korisnici dobijaju i obrok.

Inače, prenoćište za beskućnike otvoreno je od 1. novembra do 1. maja, i namenjeno je prvenstveno korisnicima sa prebivalištem u Novom Sadu. U redovnim vremenskim okolnostima, praksa je da korisnici u toku dana dođu u dnevnu prihvatnu stanicu za beskućnike na Bulevaru kralja Petra I 28c, gde mogu dobiti adekvatnu pomoć i negu tokom dana, higijenski tretman, čistu garderobu, kao i psihološku podršku, a onda se vraćaju u prostorije prenoćišta pre 19 časova.

U redovnim okolnostima, beskućnike tokom noći u prostorije prenoćišta može dovesti samo policija ili hitna pomoć.

Gradski Centar za socijalni rad je prethodnih dana u prenoćište primao i lica koja nisu sa teritorije Novog Sada kako bi se tokom hladnih noći sklonili sa ulice i dobili pomoć, a procedura nalaže da se narednog jutra kontaktira centar za socijalni rad nadležan za teritoriju na kojoj ta lica imaju prebivalište, kako bi bila adekvatno zbrinuta.

Pomozimo deci iz Svratišta

Apelujemo na sugrađane da pomoć u vidu dečje garderobe, donjeg veša i sredstava za ličnu higijenu, donesu u prostorije Svratišta za decu i mlade na Bulevaru oslobođenja 39, od 8 do 20.30 časova radnim danima, ili vikendom od 10 do 17 časova.

U prostorije Svratišta, gde tokom dana borave egzistencijalno ugrožena deca, svakodnevno dolazi između 30 i 40 korisnika tokom zime, a često taj broj bude i veći.

Takođe, ukoliko naši sugrađani tokom dana primete decu na ulici, pogotovo sad kad je hladno, trebalo bi da ih upute u prostorije Svratišta gde će biti adekvatno zbrinuta, ili da pozovu policiju koja zajedno sa Centrom za socijalni rad postupa u tim situacijama.

Radno vreme Svratišta je od 8 do 20.30 časova radnim danima i od 10 do 17 časova vikendom, a najčešće im dolaze egzistencijalno ugrožena deca koja u prostorijama Svratišta dobijaju obroke, higijenski tretman, psihološku podršku, kao i  mogućnost za učenje i igranje.

”Nakon toga, vraćaju se u svoje domove, jer su deca – korisnici  Svratišta, najčešće ona koja imaju porodice i domove, odnosno gde da prespavaju pošto Svratište noću ne radi, ali nemaju ekonomske uslove da tokom dana budu adekvatno zbrinuta”, kažu u novosadskom Svratištu.

U urgentnim situacijama, kada u Svratište dođe dete za koje je utvrđeno da nema prebivalište i staratelje, odnosno da živi na ulici, na poziv zaposlenih reaguju policija i Centar za socijalni rad, sa kojima Svratište, kako su nam rekli, ima veoma dobru saradnju.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments