Novosađani potroše čitavo bogatstvo na kupovinu plastičnih kesa. Tokom života, kupujući kese, nepotrebno bacimo 4.000 evra.

Ako kupujemo flašu mleka, veknu hleba, dve do tri flaše vode, flašu soka, limenku ili flašu piva, namirnice za doručak ili večeru, i slatkiš, potrebne su nam najmanje dve kese.

U megamarketima najjeftinija kesa košta pet dinara. Znači da na nepotrebni izadatak dnevno potrošimo 10 dinara. Za mesec dana to je 300, a za 12 meseci 3.600 dinara. Za 10 godina to je celih 36.000 dinara. A za 65 godina, koliko čovek prosečnog zdravlja i potreba ide samostalno u kupovinu, na kese potroši 234.000 dinara. Međutim, prodavci s kojima smo razgovarali kažu da većina kupaca dolazi najmanje dva puta dnevno u radnju. Što znači da je naš trošak za kese dostigao neverovatnih 468.000 dinara.

U megamarketima najjeftinija kesa košta pet dinara. Znači da na nepotrebni izadatak dnevno potrošimo 10 dinara. Za mesec dana to je 300, a za 12 meseci 3.600 dinara Foto: P. Pejić / nsuzivo.rs

STID OD CEGERA

U anketi koju smo sproveli na Instagramu, učestvovalo je 12.076 Novosađana. Čak 64 odsto, odnosno 7.878 njih je reklo da kupuje kese, dok je 36 odsto ili 4.389 osoba odabralo “ne” kao odogovor.

Čovek koji svakog dana izdvaja 5 dinara na kupovinu plastične kese, za godinu dana može kupiti sat, kvalitetan komad odeće ili nameštaja, dok za zivotni vek može obezbediti i automobil.

Međutim, Novosađani imaju zanimljiv odnos prema pitanju plasitičnih kesa.

Jedan stariji sugrađanin kaže: – Mene je sramota da nosim ceger, tako da kupujem više kesa svakog dana.

Ali, ima i onih koji su svesni ovog nevidljivog gutača novca.

– Nikad ne kupujem kese. Sve što kupim stavim u torbu koju sam poneo ili ako je nemam sa sobom, odnesem u rukama do kola. Mislim da su kese potpuno nepotrebne.

ŠTEDNJA I ZAGAĐENJE

Pored ekonomskih faktora i činjenice da nam suptilno uzima veliki novac iz novčanika. Prekomerna potrošnja plastičnih kesa ostavlja trajne štetne poslednice po prirodu. Što je još jedan od logičnih odgovora za njihovu naplatu.

Jedan Novosađanin predlaže da se kese potpuno ukinu.

– Trebalo bi da se vratimo starim principima, kada se u radnju uvek išlo sa cegerom u ruci. Neće biti nepotrebnog troška u kućnom budžetu, a i planeta će nam biti zahvalna.

Naplaćivanje kesa u trgovinskim lancima počelo je od sredine prošle godine, kada je Ministarstvo za zaštitu životne sredine napravilo dogovor s njima. Za nekoliko nedelja, od početka naplate kesa u ovim objektima, njihova upotreba je smanjena za 50 odsto.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje potroši dve milijarde kesa čija vrednosti iznosi 20 miliona evra Foto: P. Pejić / nsuzivo.rs

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Statistika kaže da u Srbiji u proseku građani troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je ukupno više od dve milijarde kesa za 12 meseci. Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a od 30 do 40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine.

Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama EU se sve manje koristi. U Ministarstvu zaštite životne sredine nedavno su potvrdili da je izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe jedno od aktuelnih pitanja za unapređenje zaštite životne sredine.

S. Kužet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Јован
15/07/2021 17:19

Не пушим, не пијем, не дрогирам се, сад најбоље ни кесе да не купујем…