Foto: Oded Balilty/AP/Jewish Insider

Novi mandat za sastav buduće vlade Izraela dodeljen je Jairu Lapidu, čiji je otac bio Novosađanin Tomislav Lapid, nekadašnji novinar i političar u Izraelu. 

Jozef Tomi Lapid, rođen kao Tomislav Lapid u Novom Sadu 1931. godine, bio je predsednik vlade i dugogodišnji ministar finansija u Izraelu. Karijeru je započeo kao novinar i izveštavao je i sa suđenja oficiru visokog ranga u nacističkoj Nemačkoj Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu 1961. godine.

-Porodica Lapid je preživela raciju, ali je otac Tomija Lapida deportovan u Aušvic 1944. godine i nikada se nije vratio. Njegova supruga je, sa dva sina, 1948. otišla u Izrael iz Novog Sada. Tomi Lapid je otac Jaira Lapida, koji sada treba da bude premijer Izraela- rekao je za naš portal Goran Levi, bivši predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

Jozef Tomi Lapid, Novosađanin koji se ponosio svojim korenima, sa svojim sinom Jairom, koji je u trci za premijersku funkciju; foto: Haaretz

Levi naglašava da Tomi nikada nije zaboravio Novi Sad i da je uvek isticao da je bio Srbin, iako je jevrejskog porekla. Njegov sin, Jair Lapid, ima sličan put kao njegov otac- takođe je vrlo uspešan novinar i iskusan političar.

-Dolazak Jaira Lapida na čelo premijera može da bude vrlo dobar most između Srbije i Izraela, Novog Sada i Izraela. Ni on nije zaboravio da mu je otac bio iz ovog grada i odan Srbiji i Novom Sadu- prisetio se Levi.

Godine 2011. na samom ulasku u Veternik otvorena je ulica Tomiju Lapidu, a tada je na otvaranje došla i njegova supruga, kao i tadašnji ambasador Izraela Kon, rekao je za NS Uživo Goran Levi.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments