Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jevrejskoj porodici Lapid je nakon Drugog svetskog rata oduzet stan u Novom Sadu, u Ulici Stevana Musića 5. Jair Lapid, mandatar za Vladu Izraela i sin Tome Lapida rođenog Novosađanina, prema zakonu i Agenciji za restituciju, ima pravo na povraćaj imovine. 

-U njihove stanove već su se drugi uselili, a najviše Jevreja je otišlo 1948. godine iz Novog Sada u obećanu zemlju, Izrael. Tako je bilo i sa Lapidima, koji odlaze iste godine u Izrael. Sada je izašao novi zakon o povratu imovine i sva imovina koja je bila u državnoj vlasti se vraća, a zakonom iz 2016. godine se čak i imovina koja nema svog naslednika vraća Savezu jevrejskih opština- rekao je za NS Uživo Goran Levi, nekadašnji predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

Levi je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je donela ovaj zakon, a da do danas takav zakon nije donela ni Poljska ni Češka, zemlje u kojima je živelo mnogo Jevreja. Po novom zakonu, Jevreji koji su preživeli Drugi svetski rat ili ako imaju naslednike, mogu da traže od Vlade Republike Srbije imovinu preko Agencije za restituciju u Beogradu.

Zgrada u Ulici Stevana Musića 5 u kojoj je porodici Lapid oduzeta imovina; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mi podatak koliko je Jevreja tražilo povrat imovine nemamo, jer mnogi od njih nisu članovi Jevrejske opštine, a mnogi članovi neće da prijave jer je to lična i privatna stvar. Tako ni za Lapida ne mogu da kažem da li će im se vratiti imovina i da li su tražili njen povrat. Oni su dobro situirana porodica u Izraelu- izjavio je za NS Uživo Levi.

Porodica Lapid se i nakon odlaska u Izrael družila sa starim jevrejskim porodicama Šosberger i Dajč, koje su ostale u Novom Sadu.

Godine 2011. na samom ulasku u Veternik otvorena je ulica Tomiju Lapidu, a tada je na otvaranje došla i njegova supruga, Šulamit Lapid, izraelska književnica, kao i tadašnji ambasador Izraela Kon, rekao je za NS Uživo Goran Levi.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments