Na adresu portala NS Uživo prethodnih nedelja stizale su fotografije koje svedoče o svakodnevnoj velikoj gužvi u laboratoriji Poliklinike. Građani su se žalili na višesatno čekanje u redovima za laboratorijsku analizu. Iz Kliničkog centra Vojvodine, međutim, mole građane za strpljenje jer je, kako kažu, rešenje na pomolu. Poručuju da se smanjenje redova očekuje već od sredine aprila.  

Za portal NS Uživo svoje iskustvo ispričala je pacijentkinja koja u poslednjih sedam meseci često odlazi u laboratoriju Poliklinike, da vadi krv radi analize hormona štitne žlezde i Beta HCG, tzv. ‘’hormona trudnoće’’. Laboratorijske testove radi na osnovu uputa koje dobija od svog ginekologa u Domu zdravlja,  jer u toj ustanovi ne mogu da rade analize koje su njoj potrebne.  

’’Na polikliniku sam došla u pola sedam ujutru. Kako ne otvaraju do sedam, jedan čovek kod vrata, takođe pacijent, skuplja zdravstvene knjižice da ne bi došlo do ‘’stampeda’’ kad se otvore vrata. Na šalter su me pozvali oko 8.10 da mi daju papirić sa kojim mogu da pokupim rezultate i nastavljam čekanje dok me ne prozovu u deo za vađenje krvi’’, rekla nam je pacijentkinja koja je želela da ostane anonimna.

Kaže, na red je došla oko 9 časova, a u međuvremenu je pacijentkinji koja je bila u redu blizu nje dala flašicu vode. Naglašava da pacijenti koji čekaju i po više sati u redovima ne jedu i ne piju ništa zbog vađenja krvi i da se često dešava da im pozli.

’’Kada sam sestru pitala zašto tako sporo ide, rekla mi je da rade 3 kompjutera i 4 boksa za vađenje krvi. Mesta za sedenje u čekaonici nema dovoljno, a kad sam bila poslednji put nisu radili ni aparati za kupovinu napitaka i čokoladica. Mislim da za tim gužvama nema potrebe. Osoblje jeste vrlo ljubazno, ali se sistem mora bolje organizovati jer je narod koji tamo dolazi izmoren i izmučen’’, kaže naša sagovornica.

U Kliničkom centru Vojvodine objašnjavaju da do gužvi dolazi jer se većina laboratorijskih analiza mora vršiti u ranim jutarnjim časovima, što vremenski ograničava prijem. Postojeći prostor za uzorkovanje materijala ima ograničeni broj boksova za prijem pacijenata, bez građevinskih mogućnosti proširenja prostora.   

’’Takođe, treba imati u vidu da, kako bi se izbeglo stvaranje liste čekanja, Centar laboratorijske medicine ne koristi sistem zakazivanja, već u toku dana primi sve pacijente upućene iz drugih ustanova, domova zdravlja, opštih bolnica itd. Ovakvo enormno opterećenje laboratorijske službe KC Vovodine uslovljeno je i činjenicom da se u Domovima zdravlja, u skladu sa važećim pravilnicima, mogu raditi samo najosnovnije laboratorijske analize, tako da se osiguranici sa područja Novog Sada, a za veliki broj analiza i celog Južnobačkog okruga moraju obratiti KC Vojvodine’’, objašnjavaju u toj ustanovi.

U Kliničkom centru Vojovine najavljuju rešavanje ovog problema, jer su, kako kažu, trenutno u završnoj fazi pregovora sa Domom zdravlja, kako bi se omogućilo da se kontrola antikoagulatne terapije od sredine aprila organizuje i u toj ustanovi.

’’Tako će osigurancici sa područja Novog Sada ovu uslugu imati i u domovima zdravlja na Limanu, Novom Naselju i domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka. Verujemo da će problem gužvi u prijemnom odeljenju laboratorije KC biti trajno razrešen skorom izgradnjom lamela B i C KC Vojvodine, gde je predviđen i smeštaj kompletne laboratorijske službe. Do tada molimo građane za razumevanje s obzirom na to da Uprava KC Vojvodine čini sve kako bi se ovaj zajednički problem razrešio na najbolji način, u interesu svih osiguranika – korisnika naših usluga’’, poručuju iz Kliničkog centra.

KCV podseća i da je prijemno laboratorijsko odeljenje građeno pre 30 godina, a da su kapaciteti bili prilagođeni tadašnjem broju stanovnika Novog Sada.

Prijemna laboratorijska služba svakodnevno primi od 700 do 800 ambulantnih pacijenata. U laboratorijama Centra godišnje se uradi više od 3 000 000 analiza, sa tendencijom stalnog porasta, a taj centar obezbeđuje kompletnu laboratorijsku dijagnostiku za sve klinike u KCV kao i za sve ambulantne bolesnike Južnobačkog okruga – a za neke analize i šire.

 

autor:nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
19/03/2018 17:08

Pa kada vec znaju da ne dobijaju vodu i hranu i znaju da idu da vade krv sto ne kupe nesto usput pa kada obave vadjenje krvi neka pojedu i neka popiju to sto su kupili nego ocekuju jos i blesplatno da im daju hranu i vodu.

Milena
21/08/2018 14:50
Reply to  Dragan

Poenta je Dragane, da nije tesko ubaciti makar dodatne klupe, nije da nema mesta. Ljudima koji nisu jeli 3 sata, moze lako da se desi da im pozli, bilo bi mnogo lakse da mogu makar da sede tako pregladneli. Imam 25 godina i nije lako cekati u tom zagusljivom prostoru toliko dugo, s toga mogu zamisliti kako je nekome ko ima 70. To je poenta, Dragane. Steta sto Vam je IQ tako mali, pa verovatno ni ovo sto sam napisala necete razumeti.