Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Miloš Vučević svečano je sa ambasadorom Oleksandarom Aleksandrovičem otkrili spomenik ukrajinskom pesniku, slikaru i humanisti Tarasu Ševčenku.

-Danas je veliki dan za ukrajinski i srpski narod. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji i pobratimskim vezama između Lavova i Novog Sada, ličnim naporima oba gradonačelnika, podršci dva predsednika Ukrajine i Srbije i inicijativi ukrajinsko-rusinske zajednice u Srbiji, slavimo danas otvaranje biste Tarasu Ševčenku, poznatog ukrajinskog vajara, poklon građana Lavova građanima Novog Sada- otvorio je svečano otkrivanje biste ambasador Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič.

Tarasu Ševčenku podignuto je čak 1374 spomenika, koji su postavljeni u 42 zemlje širom sveta.

Ambasador Aleksandrovič pročitao je ličnu poruku od gradonačelnika Lavova upućenu gradonačelniku i građanima Novog Sada, u kojem ističe da su uvek poštovali svoje srpske prijatelje.

Ovom prilikom ambasador Ukrajine poklonio je gradonačelniku zbirku pesama; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ambasador Aleksandrovič naveo je da je Ševčenko Ukrajincima bio važan kao što je srpskom narodu Vuk Karadžić i da su obojica bili snažni borci za slobodu svojih naroda, kao i da je Vuk Karadžić nekoliko puta posetio Ukrajinu. Tarasu Ševčenku podignuto je čak 1374 spomenika, koji su postavljeni u 42 zemlje širom sveta.

Ovom prilikom gradonačelnik je dobio zbirku pesama “Kobzar” Tarasa Ševčenka, kao znak zahvalnosti.

– Svakako lep i svečan dan za Novi Sad, dobili smo još jedan spomenik i mesto na kulturnoj mapi našeg grada, kao potvrdu slovenskog prijateljstava. Ovim putem bih se zahvalio gradonačelniku i građanima grada Lavova, s kojim grad Novi Sad ima prijateljske odnose od 1999. godine- rekao je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik je naglasio da se za otkrivanje spomenika čekalo dugo jer se pokušavalo da gradonačenik Lavova prisustvuje otkrivanju biste, ali to nije uspelo zbog epidemiološke situacije i mera u svetu.

-Mesto je dobro izabrano, u aleji Mike Antića. U neposrednoj blizini nalazi je univerzitetski kampus i Filozofski fakultet, na kojem se nalazi katedra za ukrajinski jezik- istakao je gradonačelnik Vučević.

Bista Tarasu Ševčenku; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Novom Sadu postoji i ulica ovom ukrajinskom pesniku i slikaru na Avijatičarskom naselju.

-Mi smo ponosni na svu kulturnu, nacionalnu i versku raznolikost Vojvodine i Srbije- zaključio je Vučević.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nele
11/02/2021 16:04

Kakvo avijatičarsko naselje?
Nećemo se vređati sad…